ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

25/9/10

Η Τουρκία θα δημιουργήσει βιομηχανική ζώνη και άλλες υποδομές στο Sandžak της Σερβίας

Η Τουρκία πρόκειται να ιδρύσει βιομηχανική ζώνη στην νότια Σερβία στην περιοχή Sandžak, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Omer Dincer.
Η Τουρκία σχεδιάζει να επενδύσει 30 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ η τουρκική δημόσια υπηρεσία επενδυτικών σχεδίων στο εξωτερικό TIΚA από την προέρχεται και ο σημερινός Αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Dr. Hakan Fidan, πρόκειται να κατασκευάσει ένα νοσοκομείο και ένα σχολείο στην περιοχή.
Επισημαίνεται ότι η περιοχή κατοικείται κατά 52% από μουσουλμάνου Βόσνιους, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση της Σερβίας αντιμετώπισε κύμα βίας και ταραχών στην επαρχία αυτή. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πριν από 100 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι Βόσνιοι έφυγαν από την περιοχή μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον πρώτο βαλκανικό πόλεμο και εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία. Σήμερα πάνω από 1 εκατ. Τούρκοι έχουν τις ρίζες τους στην περιοχή Sandžak της Σερβίας.
Επομένως η τουρκική πρωτοβουλία κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού ο νέος μηχανισμός προώθησης των τουρκικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και όχι μόνο είναι η οικονομική και η πολιτιστική διείσδυση (soft power) σε συνδυασμό με την επίδειξη της στρατιωτικής δύναμης της χώρας.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες