ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

30/9/10

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

Πρίν απο περίπου ενάμιση μήνα η γη του αλησμόνητου Πόντου σείστηκε απο ένα θρησκευτικο γεγονός. Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά που χρονολογείται απο το 386 λειτουργήθηκε ξανα μετά απο 88 χρόνια. Πρωτεργάτης αυτης της θεάρεστης αυτης κίνησης ήταν ο οικουμενικός Πατριάρχης  κ. Βαρθολομαίος, ο  Μητροπολίτης Δράμας Παύλος όπου με την βοήθεια των ποντιακών οργανώσεων της Ελλάδας και του εξωτερικού, καταφεραν την Τουρκικη πολιτεία να δωσει άδεια για την τελέση της θείας Λειτουργίας.
Ο αγωνιστής προαναφερθέν μητροπολίτης ,γνήσιο σπέρμα της Ποντιακής γης κ. Παύλος( κατα κόσμον Αλέξανδρος Αποστολίδης) γεννηθηκε στην Βέροια το 1963.Αποφοιτώντας απο την Εκκλησιαστικη σχολη της Λαμίας, εγγραφεται στην θεολογική σχολή Θεσσαλονίκης τελειώνει το 1988. Το 1995 παίρνει Master και 2002 διδακτωρ θεολογίας του ιδίου πανεπιστημίου.Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και το 1988 Πρεσβύτερος. Απο το 1991 διετέλεσε ηγούμενος της μονής Παναγίας Σουμελά στο  Βέρμιο μέχρι το 2002.Διετέλεσε α' αντιπρόεδρος του ομόνυμου ιδρύματος ΄΄Παναγία Σουμελα΄΄.Χειροτονήθηκε μητροπολίτης Δράμας το 2005.
Νιώθουμε υπερήφανοι που κάποιος ανώτερος (σε βαθμό) κληρικός  δεν ξεχναει τις πατρικές εστίες των προγόνων μας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγκινητική η προσλαλιά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ.ΠΑΥΛΟΥ, καθώς και το ποντιακό τραγούδι που σαγήνευσαν και ράγισαν τις καρδιες όλων μας. Και του χρόνου Σεβασμιώτατε!

Ανώνυμος είπε...

μειναμε πολυ λιγοι,καιρος να ενωθουμε πριν μας καταπιει το μαυρο σκοταδι.η εκκλησια κανει πολυ καλα,χρειαζεται ομως να αναλαβει ακομα πιο οργανικο ρολο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες