ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

8/10/10

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΝΤ:Αδυσώπητος πόλεμος για τις αγορές

Ιμπεριαλιστικές κόντρες για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Βλέπουν νέα κρίση και «αβεβαιότητες» Αναβαθμίζουν την αντιλαϊκή κλιμάκωση - νέα κρατικά πακέτα για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας
Στο φόντο του αδυσώπητου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, κράτη και μερίδες της πλουτοκρατίας συνέρχεται στις ΗΠΑ, αυτό το σαββατοκύριακο, η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ.

Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει γύρω από τα βασικά νομίσματα και τις μεταξύ τους συναλλαγματικές ισοτιμίες με το κάθε κέντρο να διεκδικεί ανταγωνιστικότερους όρους, καλύτερες προϋποθέσεις για την εξαγωγή και το πούλημα των παραγόμενων εμπορευμάτων έξω από τα σύνορα στις άλλες σφαίρες επιρροής.

Αντίθετος με τις «απότομες μεταβολές των ισοτιμιών» δήλωσε ο επικεφαλής της
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.Κ. Τρισέ μετά και τη συνεχιζόμενη ανατίμηση του ευρώ (πάνω από τα 1,40 δολάρια) προσθέτοντας ότι το «ισχυρό δολάριο είναι και προς το συμφέρον των ΗΠΑ» και ακόμη ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να αντανακλούν τα «θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών». Τόνισε, επίσης, ότι η Κίνα θα «πρέπει να εφαρμόσει τη σταδιακή απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν». Πίσω από τις όποιες λεκτικές προσεγγίσεις κρύβεται η αγωνία των μερίδων της πλουτοκρατίας για νομισματικό πόλεμο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων με στόχο τη διευκόλυνση των εξαγωγών τους. «Νέα ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί» δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ν. Σ. Καν, που να σημειωθεί θα έχει και κατ' ιδίαν συνεννοήσεις με τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της Συνόδου. Ηδη δρομολογούνται και τα πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα πέρα και πάνω από αυτά που ήδη συμφώνησαν και που θα τα ανακοινώσουν μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ο διοικητής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση συναινετικής λύσης σχετικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Και η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης συνεχίζει να βλέπει «αβεβαιότητες» σχετικά με τις εκδηλώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα κινούνται στην κατεύθυνση παράτασης των κρατικών πακέτων στήριξης της πλουτοκρατίας και για το 2011. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στους λαούς θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνει την ανάγκη τους για «πολυετή και αξιόπιστα σχέδια» για την εφαρμογή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, «εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», για «άρση των δυσκαμψιών στην αγορά εργασίας». Σε δημοσιογραφική ερώτηση για την περίπτωση της Ελλάδας, ο ευρωτραπεζίτης σημείωσε την ανάγκη τους για κατά γράμμα εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες