ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

14/10/10

ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Η ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ

Υποδοχή ήρωα επιφύλαξαν οι Αλβανόφωνοι του Κοσόβου στη Χίλαρι Κλίντον. Με πλακάτ που ανέγραφαν «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ, ευχαριστούμε την οικογένεια Κλίντον» και με την αμερικανική σημαία ανά χείρας, πλήθος κόσμου έσπευσαν στο αεροδρόμιο της Πρίστινας για να υποδεχτούν την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, τη σύζυγο του «απελευθερωτή». Η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε προς στιγμήν μπροστά στο άγαλμα του Μπιλ Κλίντον στο κέντρο της Πρίστινας, στη λεωφόρο που φέρει το όνομά του.
Στο πολιτικό μέτωπο, η Χ. Κλίντον ζήτησε διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, επισήμανε, όμως, ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών του Κοσόβου και όχι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας.
Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, επαίνεσε το Κόσοβο για την οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει σημειώσει στην εδραίωση δημοκρατικών θεσμών, αλλά
ζήτησε βελτιώσεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Η κ. Κλίντον ανέφερε στο πλήθος που παρακολουθούσε την ομιλία της στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πρίστινα ότι το Κόσοβο χρειάζεται βελτιώσεις σε θέματα εκπαίδευσης, ιατρικής περίθαλψης και άλλες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Η κυρία Κλίντον υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στο μικρό βαλκανικό κράτος.
Το Κόσοβο ήταν και ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας που πραγματοποίησε η Υπουργός Εξωτερικών σε τρία Βαλκανικά κράτη, οι άλλοι δύο σταθμοί ήταν η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Την Τετάρτη το απόγευμα η κυρία Κλίντον μετέβη στις Βρυξέλλες όπου και θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς άμυνας και εξωτερικών του ΝΑΤΟ.Όπως η ίδια ανέφερε θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τα Βαλκάνια.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε επίσης το σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι Gračanica, κοντά στην Πρίστινα, όπου την υποδέχθηκε ο βικάριος επίσκοπος Λιπλιάνης, κ. Θεοδόσιος, και είχε μισάωρες συνομιλίες μ’αυτήν, στις οποίες υπέδειξε ότι ο σερβικός λαός που ζει στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου χρειάζεται βοήθεια κυρίως στις προσπάθειές τους να επανέλθουν στις εστίες τους, καθώς και ότι στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να υπερασπιστούν οι σερβικοί ορθόδοξοι Ιεροί Ναοί και να διαφυλαχθεί η ταυτότητά τους. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την έδρα της Επαρχίας της Ράσκας και της Πριζρένης αναφέρεται ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποσχέθηκε ολόψυχη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως έναν από τους κυρίως στόχους της επίσκεψής της στην τριγύρω περιοχή αποτελεί να επισημάνει τη σημασία της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και την ανάγκη προστασίας της. Η κυρία Hilari Klinton είχε, προηγούμενα, συνομιλίες στην Πρίστινα με εκπροσώπους των Αρχών του Κοσόβου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες