ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

19/10/10

Ασκήσεις ισορροπίας

Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο (στο κέντρο) και άλλα µέλη του Π.Γ. του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κίνας ψηφίζουν στη διάρκεια της ολοµέλειας της Κεντρικής Επιτροπής που ολοκληρώθηκε χθες και αποφάσισε ποια στελέχη προωθούνται και ποιες αλλαγές θα γίνουν σε οικονοµικό επίπεδο Μια παρτίδα κινέζικης ντάµας αποδείχθηκε η ολοµέλεια της Κ.Ε. του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Κίνας που ολοκληρώθηκε χθες µε την ανάδειξη του Σι Τζινπίνγκ ως πιθανότερου διαδόχου του Χου Τζιντάο στην ηγεσία του κόµµατος και του κράτους. Αποφασίσθηκε επίσης η τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης προκειµένου να ενισχυθεί η οικονοµική ανάπτυξη.
Την ώρα που σύµφωνα µε όλες τις ενδείξεις στους κόλπους του κόµµατος των 78 εκατοµµυρίων µελών υπάρχει έντονη αντιπαράθεση µεταξύ µεταρρυθµιστών και συντηρητικών για την υιοθέτηση οικονοµικών και πολιτικών αλλαγών, οι κινέζοι ηγέτες φαίνεται να προχωρούν σε µια «συµβιβαστική» λύση µε την προώθηση του 57χρονου αντιπροέδρου Σι Τζινπίνγκ ως εκείνου που θα αντικαταστήσει τον Χου Τζιντάο στην ηγεσία του κόµµατος το 2012 και στην προεδρία της χώρας έναν χρόνο αργότερα. Ο Σι δεν φαίνεται να υιοθετεί πλήρως τις απόψεις του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαµπάο για ανάγκη γοργών πολιτικών µεταρρυθµίσεων, δεν έχει όµως εκφρασθεί δηµόσια εναντίον τους όπως αρκετά άλλα στελέχη του κόµµατος.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως ο Σι δεν αποτελούσε την πρώτη επιλογή του προέδρου Χου, ο οποίος όµως κατέληξε σε αυτόν επειδή θέλει, πριν αποχωρήσει, να τοποθετήσει και άλλους δικούς του ανθρώπους σε καίριες θέσεις. Ο διορισµός του Σι στην αντιπροεδρία της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του ΚΚΚ είναι µια κίνηση που επιβεβαιώνει τον έλεγχο του στρατού από το κόµµα, την ώρα που πολλοί στρατιωτικοί ζητούν να αποκτήσουν µεγαλύτερη αυτονοµία οι ένοπλες δυνάµεις της χώρας µε τα 2,3 εκατοµµύρια στρατιώτες. Το ποιος ελέγχει τον στρατό είναι σηµαντικό για την εσωτερική µάχη εξουσίας στο Κ.Κ. Κίνας.

Οικονοµικό πλάνο
Κατά τ’ άλλα τα 370 µέλη της Κ.Ε. αποφάσισαν να γίνουν επενδύσεις στο σύστηµα πρόνοιας και στέγασης ώστε να ενισχυθεί το εισόδηµα των εργατών και των αγροτών, να ενισχυθεί η εσωτερική κατανάλωση και να τονωθεί ακόµα περισσότερο η ανάπτυξη της δεύτερης µεγαλύτερης οικονοµίας στον κόσµο. Το πενταετές οικονοµικό πλάνο που υιοθετήθηκε προβλέπει έως το 2015 η κινεζική οικονοµία να αναπτυχθεί κατά 50% στα 7,5 τρισεκατοµµύρια δολάρια και δίνει µεγαλύτερη έµφαση στις δηµόσιες υπηρεσίες, την αντιµετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση του συστήµατος υγειονοµικής περίθαλψης. Οι αξιωµατούχοι όµως φοβούνται πως οι εσωτερικές ανισότητες και το χάσµα µεταξύ φτωχών και πλουσίων αυξάνεται διαρκώς και µπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. Ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαµπάο έχει δηλώσει επανειληµµένα ότι η ανάπτυξη µπορεί να σταµατήσει εάν η κυβέρνηση δεν γίνει πιο ανοικτή και µε λιγότερα φαινόµενα διαφθοράς.

Παρά τις εσωτερικές συγκρούσεις, η κινεζική ηγεσία δείχνει να αποφεύγει τολµηρά πολιτικά πειράµατα και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της εσωτερικής ζήτησης και «πλούτου που θα περιλαµβάνει περισσότερους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες