ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

19/10/10

Πρόσθετα μέτρα το 2011 ζητούν οι Βρυξέλλες

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, Την ανάγκη υιοθέτησης νέων μέτρων, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2011, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) αναθεωρήσει προς τα άνω το έλλειμμα και το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009 όπως προεξοφλείται, επεσήμανε χθες από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Εurogroup, ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος κ. Ολι Ρεν.

Ο φινλανδός επίτροπος, γνωστός στην Ελλάδα για τη ρήση του «κουράγιο, Ελληνες», σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναγνώρισε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στις ελληνικές και στις κοινοτικές υπηρεσίες ως προς το ακριβές ύψος των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας το 2009 και προέβλεψε ότι, αν όχι τον Οκτώβριο, τουλάχιστον ως τις 15 Νοεμβρίου θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Το ξεκαθάρισμα αυτό είναι αναγκαίο τόσο για την ελληνική πλευρά, ώστε να
λάβει τα αναγκαία μέτρα, όσο και για την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν την τρίτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έλλειμμα για το 2009 θα υπερβεί το 15,5% του ΑΕΠ και το γεγονός αυτό θα επηρεάσει και το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, ο επίτροπος Ολι Ρεν, αφού υπενθύμισε τις αμφιβολίες που είχε θέσει κατά το παρελθόν η Εurostat ως προς την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, αλλά και τις αυξημένες δικαιοδοσίες που της έχουν δοθεί από το καλοκαίρι και μετά, ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονές της έχουν εντοπίσει ορισμένα προβλήματα σε σχέση με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας.

Επί του θέματος αυτού ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι η όποια αναθεώρηση δεν θα είναι το αποτέλεσμα παρατυπιών ή παραλείψεων της κυβέρνησης της Ελλάδας, αλλά το αποτέλεσμα της «επανακατηγοριοποίησης» ορισμένων κρατικών δαπανών, όπως των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε πιο ελαστικός και ως προς την ανάγκη υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων το 2011, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο βασικός στόχος είναι η συρρίκνωση του ελληνικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το 2014 και ότι το μείγμα πολιτικής καθώς και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων στους κόλπους του Εco/Fin.

Μέρκελ και Σαρκοζί σφίγγουν τα λουριά
Προς την κατεύθυνση της «μετριοπαθούς σκλήρυνσης» του Συμφώνου Σταθερότητας κινείται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από τα όσα συμφώνησαν ο γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ σε συνάντηση που είχαν χθες στην Ντοβίλ της Γαλλίας. Οι δύο ιθύνοντες του γαλλογερμανικού άξονα εμφανίστηκαν έτοιμοι να προτείνουν στα άλλα κράτη-μέλη την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία θα πρέπει να έχει περατωθεί ως το 2013, οπότε λήγει και η περίοδος λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Παρέμβασης για την αντιμετώπιση κρίσεων. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, τα μέλη της ευρωζώνης θα υπόκεινται εφεξής σε αυστηρότερες κυρώσεις από αυτές που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Αν σε έξι μήνες δεν συμμορφώνονται, το Συμβούλιο θα επιβάλλει τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα, ενώ η απείθαρχη δημοσιονομικώς χώρα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες