ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

6/10/10

Φάρμακα με δελτίο

Φάρμακα με… δελτίο και συνταγογράφηση με «αντικειμενικά κριτήρια» είναι δύο από τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για να τιθασεύσει τη σπατάλη και τις δαπάνες που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, πολλές φορές χωρίς να ανταποκρίνεται σε αληθινές ασθένειες και παθήσεις.
Ηδη, ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΑΕΕ από τις 18 Οκτωβρίου και παράλληλα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 5% των συνταγών που πληρώνουν τα ταμεία. Στο ΙΚΑ μάλιστα βρήκαν γιατρούς που «υπερ-συνταγογραφούσαν», πέρα από κάθε όριο. Γιατρός είχε φτάσει μέσα σε ένα μήνα να κόβει συνταγές για φάρμακα αξίας 190.000 ευρώ! Σε άλλη περίπτωση ανακαλύφθηκε ότι για ένα και μόνο σκεύασμα (blavix) βρέθηκαν να έχουν κοπεί 147.000 συνταγές μέσα σε ένα μήνα. Η αξία τους ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, ήδη ελέγχονται 20 γιατροί που υπερσυνταγογραφούσαν και θα επιβληθούν κυρώσεις. Για τα κριτήρια περιορισμού της συνταγογράφησης, ανέφεραν ότι θα καθοριστούν από κοινού για το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ, με στόχο τη μείωση του αριθμού των αδικαιολόγητων συνταγών.
(Στην πράξη θα καθιερωθεί ένα «τεκμαρτό σύστημα» συνταγών, ώστε ο αριθμός τους να είναι καθορισμένος ανά γιατρό, ανά πάθηση και ανά περιοχή)
Με τα δυο μέτρα (ηλεκτρονική συνταγογράφηση και φάρμακα με το… δελτίο) το υπουργείο πιστεύει ότι θα κερδίσει 2 δισ. ευρώ το 2011.! Που σημαίνει ότι αν ένας γιατρός «κουράρει» σε ένα χωριό 200 ασθενείς με υπέρταση, θα πρέπει να κόβει τον αριθμό συνταγών για υπερτασικά χάπια που θα του υποδείξει το ταμείο.
Σήμερα το ΙΚΑ πληρώνει συμμετοχή σε περίπου 100 εκατ. συνταγές που κόβονται ετησίως για τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος. Άλλες 25-30 εκατ. συνταγές κόβονται στον ΟΓΑ και κάπου 7 εκατ. συνταγές στον ΟΑΕΕ. Μόνο για τα φάρμακα τα ταμεία πλήρωσαν το 2009, 5 δισ. ευρώ και φέτος η μείωση που εμφανίζουν (20%-27%) οφείλεται περισσότερο στο ότι μειώθηκαν κατά μέσο όρο 20% οι τιμές των φαρμάκων και κατά ένα μικρότερο ποσοστό (6%) στο ότι μειώθηκαν οι αδικαιολόγητες συνταγογραφήσεις.
Με αυτό το «τεκμαρτό σύστημα» το υπουργείο πιστεύει ότι θα μειώσει τις ατασθαλίες. Σύμφωνος με τον έλεγχο της σπατάλης και του εξορθολογισμού των δαπανών είναι και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στις παρατηρήσεις που κάνει στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες