30/10/10
Μισθολόγιο τριών ταχυτήτων στο Δημόσιο
Μισθολόγιο τριών ταχυτήτων στο Δημόσιο, με μικρότερες αποδοχές για τους νεοπροσλαμβανόμενους, τους ήδη υπηρετούντες, αλλά και για τους συνταξιούχους, προβλέπει η πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του Δεκεμβρίου, ώστε να εφαρμοστεί ανυπερθέτως από το 2011.
Οι άξονες του κυβερνητικού σχεδίου, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «ΑΤ», περιλαμβάνουν:
* Αποδέσμευση των νεοεισερχόμενων στο Δημόσιο από τη γενικότερη μισθολογική πολιτική που θα εφαρμοστεί για τους ήδη υπηρετούντες. Οι συμβάσεις εργασίας και οι μισθοί για τους νέους υπαλλήλους που θα αρχίσουν να προσλαμβάνονται από 1/1/2011 με αναλογία 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις, θα είναι στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα. Δημιουργείται ειδικά για αυτή την κατηγορία, ο νέος βασικός μισθός του Δημοσίου, που θα ξεκινά πιθανότατα από τα επίπεδα της Εθνικής Σύμβασης (740 ευρώ σήμερα, και 760 από τον Ιούλιο του 2011) ενώ υπό αξιολόγηση είναι το αν θα ενσωματωθεί ένα πάγιο επίδομα της τάξης των 145 ευρώ. Οι μισθοί των νεοεισερχομένων δεν θα έχουν κανένα από τα σημερινά επιδόματα, πλην του οικογενειακού (συζύγου - τέκνων για έγγαμους). Η ασφάλισή τους, όπως προβλέπεται στο νόμο 3863/10, θα είναι στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη και στο ΕΤΕΑΜ για την επικουρική. Η σχέση εργασίας θα είναι αορίστου χρόνου, χωρίς τη δυνατότητα μετατροπής της σε μόνιμη. Την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν και οι περίπου 80.000 νεοεισερχόμενοι (τα τελευταία δυο με τρία χρόνια) οι οποίοι υπηρετούν μεν στο Δημόσιο, αλλά έχουν ασφάλιση ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, χωρίς να πληρώνουν εισφορές στα επικουρικά (ΤΕΑΔΥ-ΜΤΠΥ) και το ταμείο πρόνοιας (ΤΠΔΥ).
* Κατάργηση επιδομάτων για τους ήδη υπηρετούντες 760.000 υπαλλήλους (με σχέση μονιμότητας), με την ενσωμάτωσή τους στις τακτικές αποδοχές. Η ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων θα επιφέρει μειώσεις επί των τελικών αποδοχών που σήμερα λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίες θα ξεκινούν από 5% έως 25%. Η μείωση εξετάζεται να γίνει σε τρεις τουλάχιστον κλίμακες αποδοχών: Για όσους παίρνουν μέχρι 1.300 ευρώ, μείωση 5%, όσοι έχουν από 1.300 μέχρι 1.600 ευρώ, μείωση 15% και όσοι έχουν σήμερα αποδοχές από 1.700 ευρώ και άνω, μείωση 25%. Με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί να ψαλιδιστούν οι αποδοχές υπαλλήλων υπουργείων που έχουν τα πιο υψηλά επιδόματα, ώστε να επέλθει εξομοίωσή τους προς τα κάτω με άλλους συναδέλφους τους, οι οποίοι παρότι έχουν ίδια χρόνια υπηρεσίας και ανάλογα προσόντα, εν τούτοις, δεν έχουν τα ίδια επιδόματα. Τέτοιες διαφορές συναντώνται λόγου χάριν στους μισθούς των εφοριακών, τελωνειακών και υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι σε σύγκριση με υπαλλήλους άλλων υπουργείων έχουν πολύ μεγαλύτερες αποδοχές, ακριβώς λόγω των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν.
* Εξαίρεση των συνταξιούχων από τις μισθολογικές διαφορές που θα επέλθουν μετά τη μείωση και ενσωμάτωση των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς. Για παράδειγμα αν σήμερα ο βασικός μισθός ενός υπαλλήλου ΠΕ με 30 χρόνια υπηρεσίας είναι 1.450 ευρώ και μαζί με τα επιδόματα φτάνει στα 1.900 ευρώ, με το νέο μισθολόγιο και με μια μείωση της τάξης του 20% ο νέος βασικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 1.520 ευρώ. Αυτή η μισθολογική διαφορά δεν θα μεταφερθεί στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Που σημαίνει ότι ο μισθός των 1.520 ευρώ δεν θα επαναϋπολογιστεί για εκείνον τον συνταξιούχο που αποχώρησε με τον «παλιό» βασικό μισθό (των 1.450 ευρώ).
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης έχουν να κάνουν με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει από το μνημόνιο και τη σύμβαση δανείου με την τρόικα. Εκεί αναφέρεται ότι στο διάστημα 2011 - 2014 η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο θα πρέπει να μειωθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ πέραν των περικοπών που επιβλήθηκαν φέτος. Όπως φαίνεται, ιδίως μετά τις αλλαγές που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες, αλλά και εν όψει του ελλείμματος που θα ανακοινωθεί στις 15-16 Νοεμβρίου και θα είναι πάνω από 15,5% για το 2009, οι περικοπές μισθών στο Δημόσιο θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου