ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

30/10/10

ΑΕΙ: ενστάσεις για τις λίστες οικογενειοκρατίας

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στα ανώτατα ιδρύματα οι λίστες οικογενειοκρατίας που καταρτίζουν οι διοικήσεις τους, προκειμένου να απαντήσουν σε σχετική κατεπείγουσα εντολή του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιατρική Σχολή της Αθήνας έχει υποβάλει ένσταση στο πρυτανικό συμβούλιο σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, επικαλούμενη το νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας διευρύνει τους ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπιστούν ευρύτερα φαινόμενα αναξιοκρατίας.
Ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Πανάρετος, έχει ήδη ζητήσει στοιχεία σχετικά με τις διαδικασίες προκήρυξης θέσεων που αφορούν την εξέλιξη μελών ΔΕΠ (Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) τα τελευταία δέκα χρόνια μέσα στα ιδρύματα. Συγκεκριμένα, οι διοικήσεις καλούνται να «αποδείξουν» αν πράγματι διατηρήθηκαν τα χαρακτηριστικά των ανοιχτών -όπως εκ νόμου προβλέπεται- αυτών διαδικασιών ή παρέμειναν κλειστές διαδικασίες με τις οποίες δημιουργήθηκαν συνθήκες εύνοιας συγκεκριμένων διδασκόντων. Η καταγραφή της ύπαρξης ή όχι υποψηφίων περισσοτέρων του ενός αποτελεί ένα από τα στοιχεία-κλειδιά για τη διερεύνηση του φαινομένου.
Από την άλλη, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχουν εντάσεις μετά την κατάρτιση των καταλόγων με τα ονόματα των διδασκόντων που είναι τέκνα καθηγητών (στο ίδιο ή άλλο ΑΕΙ). Τις πιο έντονες αντιδράσεις έχει εκδηλώσει η Ιατρική Σχολή που μάλιστα εμφανίζεται πρωταθλήτρια στο φαινόμενο, όπως αποδεικνύεται και από την αποκλειστική δημοσίευση σχετικών πινάκων -χωρίς ονόματα-, χθες, από την «Ε». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν εξαρχής αντιρρήσεις αλλά
εντέλει δόθηκαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν, συνοδεία, ωστόσο, σχετικής ενστάσεως στο πρυτανικό συμβούλιο η οποία ήδη εξετάζεται από το νομικό τμήμα. Με την επίκληση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων ζητήθηκε να διαφυλαχθεί η μυστικότητα ακόμη και μετά την αποστολή των στοιχείων στο υπουργείο, καθώς ο κ. Πανάρετος έχει δηλώσει πως μόλις συγκεντρώσει τις λίστες θα τις καταθέσει στη Βουλή.
Πάντως, σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, στο υπουργείο επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την περαιτέρω διερεύνηση της οικογενειοκρατίας στα Πανεπιστήμια, καθώς πρόκειται για σύνθετο ζήτημα που δεν διερευνάται εύκολα ούτε εγγυάται ασφαλή αποτελέσματα. Η καταγραφή τέκνων είναι εύκολη και δίνει άμεσα μια εικόνα η οποία μάλιστα ουδεμία σχέση έχει με αυτήν που επικρατεί διεθνώς. Στα περισσότερα Πανεπιστήμια απαγορεύεται ο διορισμός παιδιών στην ίδια σχολή με τους γονείς τους.
Από την άλλη, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί η παρέμβαση συγγενούς στον προσδιορισμό κατ' αρχήν του γνωστικού αντικειμένου που πρέπει να προηγηθεί της προκήρυξης μιας θέσης και ακολούθως στις διαδικασίες εκλογής (σύνθεση τριμελούς επιτροπής, εκλέκτορες κ.ά.). *
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες