Με το πρόσφατο διάβημα διαμαρτυρίας για την ''δραστηριότητα'' του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή, η Αθήνα έστειλε ένα μήνυμα, χλωμό έστω, ότι καλό θα ήταν να μην υπάρξει κάποιου είδους άκομψη παρέμβαση του Ερντογάν, στην επικείμενη επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα. Ως γνωστόν, πρόσχημα για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού θα είναι το να συμμετάσχει στο Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα πραγματοποιηθεί στον Αστέρα της Βουλιαγμένης την ερχόμενη Παρασκευή. Αυτό που προβληματίζει είναι το ''ανεπίσημο'' πρόγραμμα της παρουσίας του Ερντογάν στην Αθήνα, πρωτίστως δε η επιθυμία του (που ήδη ''διέρρευσε'') να επισκεφθεί το τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά. Η σημειολογία της πρόκλησης: Το ''Τζαμί της νίκης'' χτίστηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή το 1458, προς υπενθύμιση της Αλωσης της Πόλης το 1453.
Είναι προφανές πως ο Ερντογάν θέλει έτσι να εμφανίζεται ως προστάτης όλων των
μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας, οι περισσότεροι παράνομα. Για αυτό ζητά την ''αποκατάσταση'' του μνημείου στο Μοναστηράκι, ώστε έμμεσα να εκθέτει την Ελλάδα για έλλειψη σεβασμού στη θρησκευτική ελευθερία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Ερντογάν συνδέει την αποκατάσταση αυτού του τζαμιού, κάτω κυριολεκτικά από την Ακρόπολη, με την ανάγκη ίδρυσης επίσημου χώρου λατρείας για τους χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα. Η Τουρκία καθίσταται έτσι ο ''νταβατζής'' όλων αυτών (Αφγανών, Πακιστανών κτλ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ασφαλείας για την κοινωνία μας και το ελληνικό κράτος.
Θεωρείται δεδομένο πως η Άγκυρα θα θελήσει, εξυπηρετώντας τις δημόσιες σχέσεις της, να προβάλλει διεθνώς πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται θετικά. Ο Ερντογάν θα προβεί στις γνωστές ανέξοδες δηλώσεις για κινήσεις καλής θέλησης (casus belli, εξοπλισμοί κλπ.) και σε ορισμένες κινήσεις καθαρά συμβολικές, ίσως την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τον ενδιαφέρει το κλίμα που σταδιακά θα δημιουργείται να είναι ευνοϊκό για την Τουρκία, εν όψει της έκθεσης της Κομισιόν και της επαναξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Πίσω απο τους προβολείς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έντονη πρόθεση του Ερντογάν για επαφές με στελέχη της μειονότητας, λίγες μόνον ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ οι σκληροπυρηνικοί μειονοτικοί παράγοντες της ελληνικής Θράκης επιδιώκουν να έχουν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Όταν μάλιστα σε Ξάνθη και Κομοτηνή κατέρχονται μειονοτικοί συνδυασμοί και , σε επίπεδο δήμων, στον δεύτερο γύρο θα είναι καθοριστική η στάση τους. Θέλοντας να προλάβει τα δυσάρεστα, η Αθήνα, με το διάβημα διαμαρτυρίας για τη δραστηριότητα του Τούρκου γενικού προξένου στην Κομοτηνή Μ. Σαρνίτς, έστειλε το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί τέτοιες κινήσεις.
Μια άλλη διάσταση της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, είναι και η πιθανή παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αν τελικά αποδεχθεί ο Νετανιάχου την πρόσκληση στο συνέδριο, θα ανέβει κατακόρυφα το διπλωματικό ενδιαφέρον αφού θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ το Μάιο στην ανθρωπιστική αποστολή προς τη Γάζα, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Ο Νετανιάχου συνεχίζει να υπενθυμίζει το ενδιαφέρον του για την διαρκή αναβάθμιση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, σε συνάρτηση βεβαίως με το πάγωμα των αντίστοιχων Τουρκίας-Ισραήλ.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου