ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

9/10/10

Αγορά - μαμούθ μαχητικών

Συμφωνία-μαμούθ υπέγραψε με τις ΗΠΑ το Ισραήλ για την αγορά είκοσι "αόρατων" μαχητικών αεροσκαφών F-35, τύπου Stealth, της εταιρείας Lockheed Martin Corp, έναντι 2,75 δισ. δολαρίων

 Το F-35 είναι από τα πλέον εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Stealth, το οποίο δεν εντοπίζεται από τα ραντάρ. Αμερικανικές πηγές δεν απέκλεισαν

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόκτηση του πλέον εξελιγμένου μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο δεν εντοπίζεται από τα ραντάρ, από το Τελ Αβίβ αποτελεί μια σαφής ενίσχυση της στρατιωτικής και βιομηχανικής εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Ορεν, υποστήριξε πως το Τελ Αβίβ "θα είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή ή συνδυασμό απειλών από οπουδήποτε και αν προέρχεται".

Ερωτηθείς για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο η
Δύση πιστεύει ότι στοχεύει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, ο Ορεν δήλωσε ξεκάθαρα πως "η Τεχεράνη αποτελεί πρόβλημα για όλον τον δημοκρατικό και ελεύθερο κόσμο και μία από τις λύσεις στο πρόβλημα αυτό είναι... τα F-35".

Οπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, το Ισραήλ αναμένεται να παραλάβει τα μαχητικά προηγμένης τεχνολογίας από το 2015 έως το 2017, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος του αμερικανικού υπ. Αμυνας δεν απέκλεισε στο μέλλον το Τελ Αβίβ "να προχωρήσει στην αγορά ίσως και επιπλέον 20 αεροσκαφών".

Με την υπογραφή της συμφωνίας, το Ισραήλ γίνεται η πρώτη χώρα που αγοράζει τέτοια αεροσκάφη, εκτός βέβαια από τα εννέα κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας και προβλέπεται να αγοράσουν μακροπρόθεσμα μέχρι και 730 αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται πως οι εταίροι των ΗΠΑ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 είναι η Βρετανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Τουρκία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία.

Πολυετείς διαπραγματεύσεις
Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, η συμφωνία Ισραήλ - ΗΠΑ υπεγράφη ύστερα από πολυετείς διαπραγματεύσεις που αφορούσαν την τιμή των αεροσκαφών, τη βιομηχανική συμμετοχή του Ισραήλ στην παραγωγή των F-35 και την προσαρμογή των ισραηλινών δυνατοτήτων στον στόλο των αεροσκαφών που θα αποκτήσει.

Τελικά, το κόστος καθορίστηκε στα 96 εκατ. δολάρια για κάθε αεροσκάφος, περιλαμβανομένου του κινητήρα, ενώ στη συμφωνία συμπεριλήφθηκαν τα κόστη για εξομοιωτές, ανταλλακτικά και συντήρηση.

Αναφερόμενος στη συμφωνία λίγο μετά τη σύναψή της, ο Ορεν υποστήριξε πως "πρόκειται για ένα γεγονός μεγάλης στρατηγικής και ιστορικής σημασίας".
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες