ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

26/11/10

Αναδεικνύεται το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Η διεύθυνση αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων θα επισκευάσει την στέγη του ιστορικού τεμένους που βρίσκεται στο κέντρο του Διδυμότειχου.

Πράσινο φως δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τρίτη για την ανάδειξη τoυ ιστορικού τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.

Το σημαντικότερο μουσουλμανικό μνημείο της Ευρώπης, όπως χαρακτηρίζεται, άρχισε να κτίζεται στα τέλη του 14ου αιώνα, κατόπιν διαταγής του Σουλτάνου Βαγιαζήτ του Α' και ολοκληρώθηκε από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Α' περίπου το 1420. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους -όπως αναφέρεται και στην επιγραφή πάνω από την κεντρική είσοδο του μνημείου, το Τέμενος εγκαινίασε ο γιος του Βαγιαζήτ, σουλτάνος Μεχμέτ.

Το ιστορικό τέμενος που έχει έκταση
σχεδόν ενός στρέμματος αποτελείται από μια τετραγωνική αίθουσα προσευχής και έναν ενιαίο μιναρέ είκοσι δύο μέτρων. Το 1970 όμως μετά από θεομηνία στην περιοχή κομμάτι του επιβλητικού μιναρέ κατέρρευσε.

Στην αυτοψία που έκανε το ΥΠΠΟ στο μνημείο διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις, αποκλίσεις και ανάπτυξη μούχλας που οφείλονται κυρίως στην καταπόνηση του τεμένους από σεισμούς, την επίδραση του περιβάλλοντος αλλά και εξαιτίας της γήρανσης των υλικών.

Οι ζημιές αυτές, απειλούν όχι μόνο την ίδια την ιστορική κατασκευή αλλά και την προστασία των διερχόμενων αφού βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η μελέτη που παρουσίασε ο αρχιτέκτονας Διονύσης Ποζιόπουλος, στοχεύει στην υποδειγματική αποκατάσταση της ξύλινης στέγασης του μοναδικού σε είδος και μέγεθος μνημείου και παράλληλα στη διατήρηση σε μέγιστο βαθμό της αυθεντικότητάς του.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε δεσμευτεί για την διάσωση του μνημείου από την επίσκεψή της στην περιοχή τον περασμένο Μάιο. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Διαχείρησης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Έργου.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες