ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

26/11/10

Η Ευρώπη τρέμει

Χιονοστιβάδα αρνητικών οικονομικών εξελίξεων τρέμουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και δη στο στενό πυρήνα των χωρών που απαρτίζουν την ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Οι σοβαροί φόβοι για το ενδεχόμενο να υπάρξει ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων στην ευρωζώνη, προκαλούνται αφενός από την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, αλλά και από τις πιέσεις που δέχεται η Πορτογαλία, να προστρέξει και αυτή στον συγκεκριμένο μηχανισμό.
Την ώρα που ένα μαζικό κοινωνικό λαϊκό κίνημα φαίνεται να φουντώνει στην ευρωζώνη, εξαιτίας της πρωτοφανούς λιτότητας που επιφέρουν οι πολιτικές καταπολέμησης των ελλειμμάτων, πολλές χώρες πιέζουν - με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία - την Πορτογαλία να ενταχθεί και αυτή στο μηχανισμό.
Αν και η κυβέρνηση στη Λισαβόνα φαίνεται να αρνείται ακόμη και τη συζήτηση επί τους θέματος οι γνωρίζοντες καλά τη λογική των αγορών θεωρούν δεδομένη την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό καθώς το έλλειμμα της Πορτογαλίας έφτασε το 2009 το ποσοστό-ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ.
Είναι σαφές ότι τα αποκαλούμενα PIGS της Ευρώπης ( Πορτογαλία-Ισπανία-Ελλάδα και Ιρλανδία) είναι στο μάτι του κυκλώνα των ισχυρών που πιέζουν με στόχο τη δημιουργία μιας ευρωζώνης δύο ταχυτήτων με ταυτόχρονη οικονομική εξάρτηση των ανίσχυρων από τους ισχυρούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία, που αναλογικά αποτελεί πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από ό,τι οι τρεις άλλες χώρες των «PIGS», ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Μάλο δε Μολίνα, υποστήριξε ότι η δυσπιστία των αγορών μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση της χώρας, μολονότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι διαφορετική από αυτήν της Ιρλανδίας ή της Ελλάδας.
Ο Ισπανός μεγαλοτραπεζίτης διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η Ισπανία δεν
χρειάζεται να προστρέξει σε βοήθεια, αλλά αυτό ουδόλως καθησυχάζει τα πράγματα, γιατί κάτι ανάλογο συνέβη στη Ελλάδα και στην Ιρλανδία, που τελικά σύρθηκαν διά της βίας των αγορών στον μηχανισμό.
Η Γερμανία θέλει στο παιχνίδι τις ιδιωτικές τράπεζες
Στην ανάγκη συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στον μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ επιμένει η γερμανίδα καγκελάριος.
Η Άγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει ένα ισχυρό ευρώ, που θα στηρίζεται από σκληρές περικοπές στους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης.
Η καγκελάριος της Γερμανίας φαίνεται να μην ζητά να γίνουν αλλαγές στο υφιστάμενο ταμείο διάσωσης, αλλά θέλει την είσοδο ιδιωτών στο νέο σύστημα, που θα λειτουργήσει μετά το 2013. Την ώρα που το ευρώ δέχεται πιέσεις και οι αγορές ανησυχούν για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ο πανίσχυρος κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Άξελ Βέμπερ, έκανε παρέμβαση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Οι παρεμβάσεις της Μέρκελ και του Βέμπερ είχαν ως στόχο να καθησυχάσουν τις αγορές, ότι δεν υπάρχουν κι άλλα μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα λόγω χρέους.
Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και ο Γκουίντο Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, που επέκρινε τη φημολογία για τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης χρέους στην Ισπανία και την Πορτογαλία, λέγοντας ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες.
Πάντως τα spread διαψεύδουν τους γερμανούς καθώς εκτοξεύονται συνεχώς. Ευρωπαϊκές επιφυλάξεις
Επιφυλάξεις απέναντι στη γερμανική πρόθεση φαίνεται ότι διατυπώνει το Παρίσι. Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν συμφωνεί με την είσοδο ιδιωτικών τραπεζών στον μηχανισμό λέγοντας ότι «οποιαδήποτε ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά περίπτωση».
Αλλά και η υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Αλιό - Μαρί, που συντάχθηκε με τη γερμανική άποψη για την ανάγκη ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη, απέφυγε να υποστηρίξει ανοικτά το αίτημα του Βερολίνου, για συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στον μηχανισμό αποτροπής χρεοκοπίας χωρών της ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε ανήσυχος για το κατά πόσο η Γερμανία πιστεύει ακόμη στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.
Εν τω μεταξύ, στα υψηλά κλιμάκια της ευρωζώνης ανησυχούν για τις λαϊκές αντιδράσεις καθώς κατά μήκος της Ευρώπης μαζικές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, πορείες και σποραδικές συγκρούσεις.
Ο περίεργος ρόλος της Τσεχίας
Μέσα σε αυτό το σκηνικό αβεβαιότητας για το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η Τσεχία φαίνεται να μην επιθυμεί την ένταξη στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και αν η χώρα πληροί τις προϋποθέσεις.
Πρόσφατα, εξάλλου, η πολιτική ηγεσία στη Πράγα είχε σημειώσει ότι η χώρα δεν βιάζεται να υιοθετήσει το ευρώ, δεδομένων των προβλημάτων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες