ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

28/11/10

Παίρνουν σειρά Πορτογαλία και Ισπανία

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΟΡΦΙΔΗ
Ισχυρούς κλυδωνισμούς στην Ιβηρική χερσόνησο προκαλεί πλέον ο φόβος μετάδοσης της κρίσης χρέους, με τους επενδυτές να θεωρούν ότι η προσφυγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης δεν λύνει το πρόβλημα. 

Το γεγονός αρχίζει να πυροδοτεί εκ νέου σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης υπό το πρίσμα μιας «Ευρώπης δύο ταχυτήτων» που προωθεί η Γερμανία, κάνοντας κρίσιμη τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο, όπου θα εξεταστεί η γερμανική πρόταση.

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας και της Ισπανίας σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά μετά την επιμονή της Γερμανίας να αναλαμβάνουν από το 2011 μέρος του κόστους διασώσεων κρατών και οι ιδιώτες επενδυτές και ουσιαστικά να προβλέπεται η «ελεγχόμενη πτώχευση -ή αναδιάρθρωση χρέους- κρατών». Και αυτό παρά το γεγονός ότι χθες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας του 2011 της πορτογαλικής κυβέρνησης, που προβλέπει μείωση του ελλείμματος από 7,3% φέτος στο 4,6% του ΑΕΠ κυρίως μέσω μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα, μείωσης των κοινωνικών παροχών και αύξησης των φόρων.

Είχε προηγηθεί το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας που παρουσίασε η ιρλανδική κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει περικοπές 15 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Σύμφωνα με την Schroders εντός εξαμήνου είναι πιθανόν η Λισσαβόνα να προστρέξει στο μηχανισμό βοήθειας, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στη γειτονική Ισπανία.

Τούτο όχι μόνο διότι το έλλειμμα και το ιδιωτικό χρέος της Ισπανίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά γιατί οι ισπανικές τράπεζες διακρατούν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους της Πορτογαλίας (78 δισ. ευρώ επί των 206 εκατ. ευρώ που κατέχουν συνολικά τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα). Είναι ενδεικτικό ότι σε έρευνα του πρακτορείου Reuters, οι 34 στους 50 αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι η Λισαβόνα θα υποχρεωθεί να αναζητήσει στήριξη, καθώς «το κόστος χρηματοδότησης έχει εκτιναχθεί σε απαγορευτικά επίπεδα για τη χώρα».

Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκδοση δεκαετών ομολόγων, στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση είχε καταβάλει επιτόκιο 6,81%, το υψηλότερο που έχει δοθεί από χώρα της Ευρωζώνης (η Ελλάδα φρόντισε να υπαχθεί νωρίτερα στο μηχανισμό στήριξης! Είχε καταβάλει επιτόκιο έως 6,25%).

Εν τω μεταξύ αρχίζει να εντείνεται στη χώρα η πολιτική αντιπαράθεση, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ρίχνει λάδι στη φωτιά κάνοντας λόγο για «πλαστά στοιχεία» αναφορικά με το έλλειμμα και το ύψους του χρέους το 2010 (η κυβέρνηση μιλά για 82% του ΑΕΠ). Παράλληλα οι κοινωνικές αντιδράσεις φουντώνουν, με αποτέλεσμα την περασμένη Τετάρτη να πραγματοποιηθεί έπειτα από 22 χρόνια πανεθνική απεργία με μεγάλη μάλιστα συμμετοχή. «Θεωρώ ότι οι επενδυτές έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα της Πορτογαλίας να αντιστρέψει την κατάσταση, έτσι μου φαίνεται ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», δηλώνει ο επικεφαλής ανάλυσης της Morgan Stanley, Joachim Fels, προσθέτοντας: «
Το επίκεντρο τώρα είναι η Πορτογαλία και μετά νομίζω ότι η προσοχή θα στραφεί στην Ισπανία».

Από τους 34 αναλυτές που απάντησαν θετικά για την Πορτογαλία στη δημοσκόπηση του Reuters, οι 4 θεωρούν ότι και η Ισπανία θα εξωθηθεί σε αντίστοιχη κίνηση, γεγονός το οποίο αποδίδουν στην πρόταση της Γερμανίας να συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές στο μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων της Ε.Ε. 

Αλλάζει τροπάρι η Merkel μετά την κατακραυγή
ΣΕ ΣΤΡΟΦΗ 180 ΜΟΙΡΩΝ εξαναγκάστηκε η Angela Merkel, όταν η αδιάλλακτη στάση της στο θέμα των ελεγχόμενων χρεοκοπιών και των haircuts στα ομόλογα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενώ η γερμανική πρόταση να πληρώνουν και οι ιδιώτες επενδυτές το κόστος των χρεοκοπιών στην Ευρωζώνη από το 2013 και μετά κερδίζει έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βερολίνο προωθεί τώρα ένα νέο σχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα που θα εκδίδονται από το 2011 θα περιλαμβάνουν ρήτρες συλλογικής ευθύνης με τις οποίες από το επόμενο κιόλας έτος θα επιβάλλονται αυτόματες διαδικασίες επιμήκυνσης αποπληρωμών και haircuts στα ομόλογα των καταχρεωμένων χωρών.

 Για να πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους να εγκρίνουν τα σχέδιά της, η Merkel δεν έχανε ευκαιρία να προειδοποιεί ότι αυτή η κρίση απειλεί την ίδια την ύπαρξη του ευρώ. Αυτές οι κινδυνολογικές δηλώσεις, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των αγορών, προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η Γερμανία απομακρύνεται από το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker. Τη θέση του Βερολίνου επιβαρύνουν βέβαια και τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η γερμανική οικονομία ανακάμπτει με εντυπωσιακά δυναμικούς ρυθμούς, την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη βαλτώνει.

«Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της», δήλωσε την Πέμπτη η Merkel, αλλάζοντας εμφανώς τη ρητορική της. Η Γερμανία θέλει ένα ισχυρό ευρώ και είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη στην Ευρώπη, είπε. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν το Βερολίνο οπισθοχωρεί πραγματικά ή απλά επιχειρεί να ρίξει τους τόνους με τέτοιες δηλώσεις αλληλεγγύης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες