ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

28/11/10

Κλείνει η κρίσιμη συμφωνία

Τις λεπτομέρειες ένταξης της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, θα οριστικοποιήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες για συμφωνία Ιρλανδίας-ΕΕ-ΔΝΤ για τους όρους. Την στάση πληρωμών προτιμούν οι πολίτες της Ιρλανδίας
Συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, που θα επικυρώσουν το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας, καθορίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Η βοήθεια αυτή που χρηματοδοτείται από τους ευρωπαίους εταίρους της Ιρλανδίας και το ΔΝΤ θα κυμανθεί γύρω στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης τελούν υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση από τη μια μεριά, και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ.
Στόχος των χωρών-μελών είναι να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία, γρήγορα, με σαφείς όρους ώστε να προλάβουν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
Έφτασαν σε συμφωνία
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ιρλανδική κυβέρνηση και η αποστολή των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν όσον αφορά τις βασικές γραμμές του σχεδίου διάσωσης.
Το σχέδιο προβλέπει οικονομική βοήθεια ύψους περίπου 85 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Δουβλίνο, το οποίο προορίζεται κυρίως για τις τράπεζες, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.
Το σχέδιο είναι έτοιμο και θα συζητηθεί και θα εγκριθεί το απόγευμα", πρόσκειται η πηγή, η οποία πρόσκειται στις συνομιλίες.
Αισιόδοξος ο Μπαρόζο
"Η Ευρώπη έχει τα απαραίτητα μέσα για ν΄αντιμετωπίσει και άλλες κρίσεις, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, o οποίος εξέφρασε την ελπίδα για μια "ομόφωνη" συμφωνία αργότερα σήμερα των υπουργών Οικονομικών για τη στήριξη της Ιρλανδίας.
"Ελπίζω ότι σήμερα, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, θα υπάρξει ομοφωνία για τη στήριξη της Ιρλανδίας", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Εχουμε όλα τα μέσα για την περίπτωση που θα υπάρξουν και άλλες
κρίσεις στην ΕΕ. Υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί κάθε είδους κρίση, είτε από το ταμείο είτε με κάθε είδους μέτρα", τόνισε ο Μπαρόζο.
Προτιμούν τη στάση πληρωμών
Η πλειοψηφία των Ιρλανδών ελπίζει να μην αποπληρώσει το Δουβλίνο τα αστρονομικά του χρέη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η ιρλανδική εδημερίδα Sunday Indipendent.
To 57% των 500 ανθρώπων που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση εκτιμούν ότι το Δουβλίνο θα έπρεπε να κάνει στάση πληρωμών, έναντι του 43% που πιστεύει το αντίθετο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Quantum Research.
Αυτή η δραστική λύση ήταν μεταξύ των σλόγκαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δουβλίνο και στην οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πήραν μέρος από 50.000 ως 150.000 άτομα.
Βάσει της δημοσκόπησης, τα δυο τρίτα των ερωτηθέντων αντιτίθενται στα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία έρχονται ύστερα από τρεις προϋπολογισμούς λιτότητας.
Όσον αφορά ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας, το 66% των Ιρλανδών αντιτίθεται στη μείωση κατά 12% περίπου του βασικού μισθού, το 60% είναι κατά της μείωσης των οικογενειακών επιδομάτων και το 65% κατά της αύξησης του κόστους εγγραφής στο πανεπιστήμιο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες