ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

3/11/10

Κόβονται εκ νέου οι κρατικές δαπάνες

 Του Μ. Χριστοδύλου

Nέα λιτότητα στις κρατικές δαπάνες φέρνει η εκτόξευση του φετινού ελλείμματος πάνω του 8,5% από 7,9% που εκτιμούσε η κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις συναντήσεις που είχε με τους συναδέλφους του υπουργούς  σχετικά με τις πιστώσεις του νέου προϋπολογισμού μίλησε για «αναγκαίο κακό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη υστέρηση που παρατηρείται στα φετινά έσοδα, η οποία στο τέλος Οκτωβρίου φθάνει στα 3 δισ. ευρώ ανάγκασε τον κ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει σε νέες περικοπές κρατικές κονδυλίων «παγώνοντας» έτσι τα όποια αιτήματα αύξησης δαπανών.

Αρμόδιοι παράγοντες στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η υστέρηση των εσόδων μπορεί να αντισταθμιστεί  μόνο με αντίστοιχη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (500 εκατ. ευρώ) και άλλων πρωτογενών δαπανών.

Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα καλύψει  ένα σημαντικό μέρος της υστέρησης των εσόδων από την περαίωση  ( 700 εκατ. ευρώ ) την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ( 500 εκατ. ευρώ) και τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο νέος προϋπολογισμός, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου, θα κινείται στους όρους του μνημονίου για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και το 2011. Το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο θέτει και η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ από την Eurostat ( 13,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού) γεγονός που επηρεάζει δυσμενώς τόσο το φετινό όσο και το έλλειμμα του 2011.

Το 2011 αναμένεται να υπάρξουν νέες μεγάλες περικοπές, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στις μισθολογικές δαπάνες των ΔΕΚΟ, στις δαπάνες των νοσοκομείων, στις δαπάνες των ΟΤΑ και στα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ θα εντατικοποιηθεί το σχέδιο για κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του δημόσιου τομέα και των δήμων, που θεωρείται ότι δεν παράγουν έργο και δημιουργούν ελλείμματα.

Για το επόμενο έτος, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για τις αλλαγές, μεταξύ άλλων, στους συντελεστές ΦΠΑ, την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και την αύξηση της φορολογίας σε καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα, ενώ  προωθείται νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων παρά την «καθίζηση» της κτηματαγοράς.

Το κλιμάκιο της τρόικας θα αφιχθεί εκ νέου στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Εκτός από τα μεγέθη του τρέχοντος και του νέου προϋπολογισμού, θα ελέγξει και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών (π.χ. άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων).

Στη συνέχεια, θα συντάξει αναφορά, που θα σταλεί σε Ουάσιγκτον (ΔΝΤ), Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Φρανκφούρτη (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), προκειμένου να εκταμιευθεί στο τέλος Δεκεμβρίου η τρίτη δόση, ύψους 9 δις. ευρώ, του δανείου.

Το πρόγραμμα συναντήσεων του  κ. Παπακωνσταντίνου συνεχίζεται σήμερα με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε διαδοχικά με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο και Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες