Χωρίς κάποια έκπληξη υπερψηφίστηκε απ’ τους βουλευτές της συμπολίτευσης ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 298 βουλευτές, εκ των οποίων 156 ψήφισαν «ναι» και 142 «όχι».
Νωρίτερα, σε μία τεταμένη συζήτηση στη Βουλή, στην οποία δεν έλειψαν και βαρύτατοι χαρακτηρισμοί, οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν και επιτέθηκε στη ΝΔ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι δεν θα γίνει το κόμμα του συνένοχο στη χρεοκοπία της χώρας. Πάλη έξω από το Κοινοβούλιο και στάση πληρωμών ζήτησε η Αλ. Παπαρήγα. «Ζούμε την κατάληξη μιας πορείας λαθεμένης», υπογράμμισε ο Γ. Καρατζαφέρης. «Πουλήσατε την ψυχή σας», είπε στο Γ.Παπανδρέου ο Αλ. Τσίπρας.
Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ (από 9,4% το 2010) απ' την εξοικονόμηση 14 δισ ευρώ μέσω περικοπών δαπανών και αύξησης των εσόδων.
Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει είναι η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, η επέκταση του έκτακτου φόρου στις κερδοφόρες επιχειρήσεις καθώς και απ' το πάγωμα των συντάξεων. Προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία η κυβέρνηση με βάση τον προϋπολογισμό θα μειώσει το φόρο επί των αδιανέμητων εταιρικών κερδών στο 20% από 24% καθώς και θα μειώσει το ΦΠΑ της διαμονής σε τουριστικά καταλύματα στο 6,5% από 11% που είναι σήμερα.
Γ.Παπανδρέου: "Θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες, δεν θα χρεοκοπήσουμε"
«Παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες», όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τη Βουλή, δήλωσε πιο αποφασισμένος και πιο αισιόδοξος από ποτέ ότι θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες και οι οίκοι αξιολόγησης. «Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013 απαλλασσόμαστε από το Μνημόνιο» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος σε ό,τι αφορά τη διάσωση της οικονομίας από τη χρεοκοπία, τη σταθεροποίηση της χώρας και την πραγματοποίηση των μεγάλων αλλαγών, ώστε να γίνει η Ελλάδα «μία χώρα που δεν βασίζεται σε δάνειες δυνάμεις, που δεν θα χρειάζεται μνημόνια και επιτηρήσεις». Κατηγόρησε δε τον κ. Σαμαρά ότι κρύβει αλήθειες και ότι είναι η ΝΔ εκείνη που έβαλε δύο φορές τη χώρα σε επιτήρηση.
Λόγω των δικών σας πολιτικών –είπε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά- κόπηκαν οι συντάξεις. «Ο κ. Καραμανλής ήξερε ότι δεν μπορούσε η επόμενη κυβέρνηση να αντέξει το βάρος του ελλείμματος και το έκρυβε. Μας πέταξε τη βόμβα» πρόσθεσε ο Γ.Παπανδρέου.
Πολλά έχετε να προτείνεται τώρα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος πάντα στον πρόεδρο της ΝΔ. Γιατί δεν μείνατε να τα κάνετε; Γιατί λιποτακτήσετε;» ρώτησε.
Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι οι στόχοι είναι εφικτοί, αποτελούν «στοίχημα» για το έθνος και πρόσθεσε: Δεν ζητάμε να συμφωνήσετε σε κάθε τι που κάνουμε, ζητούμε να αναλάβετε ευθύνες μπροστά στην πρόκληση της ιστορίας.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλοί αναρωτιόνται σήμερα εάν πρέπει να συμβάλουν στην επιτυχία της χώρας ή να ποντάρουν στην αποτυχία. «Μάλλον κ. Σαμαρά, από αυτά που άκουσα, ποντάρετε στην αποτυχία» είπε.
Γ.Παπακωνσταντίνου: "Τίποτα δεν θα πετύχει αν δεν είμαστε όλοι μαζί"
Κατά της ΝΔ έβαλλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κληροδότησε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Καταλόγισε ακόμη στη ΝΔ γενικόλογες ρήσεις για ανάπτυξη και ανάκαμψη, ενώ απαντώντας στον κ. Σαμαρά ανέφερε πως είναι εύκολο να λες ότι θα ισοσκελίσεις τον προϋπολογισμό χωρίς να μειώνεις τις δαπάνες και χωρίς να αυξάνεις τα έσοδα, αλλά είπε πως αυτό είναι κοροϊδία του κόσμου «κι έχουμε μπροστά μας άλλα δύο χρόνια».
Κάλεσε δε τη ΝΔ να πάει μαζί με το οικονομικό επιτελείο να ανοίξουν τα βιβλία στο Γενικό Λογιστήριο και να πεί πως θα γίνουν αυτά.
«Να συμφωνήσουμε στα νούμερα κι όχι να μιλούμε γενικά για ανάπτυξη και ανάκαμψη» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «από πολλούς ακούστηκε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι πολιτικές που αφορούν ανθρώπους που είτε κάνουν τη ζωή τους καλύτερη ή όχι».
«Ο προϋπολογισμός είναι και αριθμοί και το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτούς του περίφημους αριθμούς», σημείωσε.
Κατηγόρησε παράλληλα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «αβάσταχτη ελαφρότητα γύρω από το ζήτημα της χρεοκοπίας».
«Έχουμε συζητήσει τι θα σήμαινε αυτό για την κοινωνία;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως θα ήταν κοινοτυπία να πούμε ότι ήταν δύσκολη χρονιά το 2010, θα μπορούσε όμως να είναι πιο δύσκολη αν μιλούσαμε για μια χρεοκοπημένη οικονομία.
Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, παρατήρησε πως «φυσικά δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, αλλά που οδηγούν αυτοί;».
«Τίποτα δεν θα πετύχει αν δεν είμαστε όλοι μαζί. Τίποτε δεν θα γίνει αν χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο και δεν δούμε τι γίνεται γύρω μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, καλώντας τους συναδέλφους του να ψηφίσουν τον Προϋπολογισμό «όχι γιατί οδηγεί στην γη της επαγγελίας» αλλά στηρίζοντας μια προσπάθεια που ξεκίνησε για να τιμήσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών το 2010.
«Αυτός ο προϋπολογισμός όπως και κάθε άλλος, όπως και κάθε άλλη μάχη που θα δώσουμε, πρέπει να πετύχει και θα πετύχει» υπογράμμισε καταλήγοντας.
Αντ. Σαμαράς: "Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας"
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την πως «μας οδήγησε στο μηχανισμό στήριξης και σήμερα κρύβεται πίσω από το Μνημόνιο», ενώ τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει την κρίση».
Επεσήμανε ακόμη ότι σήμερα συζητάμε «τον πρώτο προϋπολογισμό της χώρας υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας», υπογραμμίζοντας ότι «την κυριαρχία της χώρας μας θα την υπερασπιστούμε και την αξιοπρέπειά μας θα την ανακτήσουμε».
Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, σημείωσε ότι «είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πως δεν πρέπει να ασκείται η οικονομική πολιτική», επαναλαμβάνοντας πως η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή με άλλη πολιτική.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση ζει μέσα στο ψέμα. Όπως είπε, από τις αρχές της φετινής χρονιάς ως το Μάϊο, η κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό.
Είναι ψέμα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αυτό που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε, ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο», καθώς και ότι «έκοψε, τάχα, τις μακροχρόνιες σπατάλες του Ελληνικού Δημοσίου».
«Το άλλο μεγάλο ψέμα που είπε η κυβέρνηση, είναι ότι πήρε ''τολμηρά μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα''. Η αλήθεια είναι ότι πήρε αιματηρά μέτρα που μειώνουν περισσότερο το ΑΕΠ παρά το έλλειμμα», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως η αποτυχία της κυβέρνησης το 2010, μεταφέρεται και στο 2011, σημειώνοντας πως «η ύφεση παραμένει βαθιά, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ακόμα πιο αναποτελεσματική, οι στόχοι είναι - και πάλι - μη ρεαλιστικοί».
«Το ότι "δεν βγαίνει ο λογαριασμός", ότι "τα μέτρα είναι βαρβαρότητα", ότι "τα μέτρα δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση", ότι ο Προϋπολογισμός "δεν είναι αξιόπιστος", είναι λόγια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν εδώ την αίθουσα», τόνισε.
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, επεσήμανε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής.
«Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε. Γιατί είναι απολύτως άδικο και αποδεικνύεται πολλαπλά αναποτελεσματικό. Μεμονωμένες διαρθρωτικές αλλαγές τις ψηφίζουμε, γιατί είναι μέρος του δικού μας προγράμματος. Αλλά από μόνες τους δεν αρκούν πια. Χρειάζεται να φύγουμε μπροστά με ανάκαμψη. Με επανεκκίνηση της οικονομίας. Κι αυτό ούτε το κάνετε, ούτε το συνειδητοποιείτε καν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό: «Ακούστε: Τον Προϋπολογισμό σας δεν θα τον ψηφίσουμε. Και πώς να τον ψηφίσουμε, άλλωστε; Αφού σύντομα θα τον αλλάξετε κι αυτόν, όπως κάνατε τόσες φορές με τον περσινό. Αλλά δεν αρκεί να αλλάζετε τον Προϋπολογισμό, κάθε τόσο, με "μπαλώματα"- Αλλάξτε πολιτική μια και καλή».
Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική τώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε Παπανδρέου, η χώρα δεν έχει ανάγκη να "στηρίξουμε" εμείς τα δικά σας αδιέξοδα. Η χώρα έχει ανάγκη να βγει από τα αδιέξοδα. Σας εξηγήσαμε πώς. Κάντε το λοιπόν: Αλλάξτε πολιτική τώρα».
Πάλη έξω από το Κοινοβούλιο ζητεί η Αλ. Παπαρήγα
«Η πάλη πρέπει να γίνει έξω από το κοινοβούλιο», τόνισε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, έχει ήδη ξεκινήσει η χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ η ελληνική κρίση δεν διαφέρει από την κρίση στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.
Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «γκεμπελικά ψέματα» για τις αιτίες της κρίσης και τόνισε ότι δεν έχει καταφέρει να πείσει τον λαό για την πολιτική της. Διέψευσε ακόμη ότι «φταίει το σπάταλο κράτος», όπως λέγεται. Αν και το ΚΚΕ, όπως σημείωσε, είναι αντίθετο με το αστικό κράτος, αιτία της κρίσης δεν είναι αυτό. «Αυτά τα λέτε για να περάστε τις ιδιωτικοποιήσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ επεσήμανε πως 12 δόσεις σημαίνει 12 Μνημόνια, 20 δόσεις 20 Μνημόνια κ.ο.κ.
Όπως επεσήμανε, «η καλύτερη λύση είναι να πεις δεν πληρώνω το χρέος», εκτιμώντας ότι ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την ελεγχόμενη ή την άναρχη, όπως είπε, χρεοκοπία. "Ακόμα και αν γίνουν επενδύσεις και υπάρξει ανάπτυξη", όπως εκτίμησε, "απλώς θα μετατεθεί η χρονική στιγμή που θα γίνει "'το μεγάλο μπουμ'".
Γ. Καρατζαφέρης: "Ζούμε την κατάληξη μιας πορείας λαθεμένης"
Να ζητήσει η Ελλάδα μετάθεση του χρέους της για μια 10ετία, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011.
«Δεν περνάμε την μεγαλύτερη κρίση. Περνάμε μια κρίση. Θέλει σωστές και γενναίες αποφάσεις που δεν τις βλέπω όμως. Στη κρίση δεν βάζεις φυτίλι. Πρέπει να βρει τρόπο η Ελλάδα να μεταθέσει το χρέος της για μια 10ετία, να βρούμε σωστές λύσεις και να ορθοποδήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι χρειάζεται αλλαγή ρότας και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει ουσιαστική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών» ενώ συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Μην μου πείτε κ. Παπανδρέου ότι δεν μπορείτε να τα βρείτε. Εδώ τα βρήκε ο Μπουτάρης με τον Άνθιμο».
Ο κ. Καρατζαφέρης υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματος του στην ψήφιση του μνημονίου ενώ επιτέθηκε σε ΝΔ και Αριστερά ότι δεν έχουν πρόταση.
«Δεν είχαμε άλλη διέξοδο από το να πάμε στο μνημόνιο. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το χρήμα της Τρόικα είναι εξαιρετικά ακριβό. Κάποιοι πληρώνουν ακριβά ιδιαίτερα οι μη προνομιούχοι. Υπάρχει όμως άλλη πρόταση να βρούμε φτηνό χρήμα; Προσπαθώ να ακούσω από την ΝΔ και την Αριστερά αλλά δεν ακούω τίποτα. Εκτός και αν μπορεί η χώρα χωρίς τα δανεικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επέρριψε ευθύνες για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, λέγοντας ότι οι πολιτικές τους εκφράστηκαν μέσα από τις κυβερνήσεις τους και με τους 23 υπουργούς Οικονομικών.
Έδειξε μάλιστα το Κοινοβούλιο μια χρυσή λίρα η αξία της οποίας όπως είπε το 1973 ήταν 300 δρχ. και σήμερα έχει 300 ευρώ.
Ακόμα, μίλησε για διαχρονικά σκάνδαλα που δεν οδήγησαν κανένα στη φυλακή και για πολυτελή επιδεικτική διαβίωση των μεγαλοσχημόνων. «Κύριε Πρωθυπουργέ θα μπει κανείς φυλακή;», ρώτησε τον κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην υπόθεση της Siemens
Καταλήγοντας, σημείωσε πως πρέπει να βάλουμε «μπροστά τις μηχανές. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι ο Έλληνας έχει σκύψει το κεφάλι. Η πρότασή μου είναι να απευθυνθούμε στον Έλληνα και να του πούμε να σηκώσει το κεφάλι και να κάνει αυτά που δεν μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση».
Αλ. Τσίπρας: "Πουλήσατε την ψυχή σας κ. πρωθυπουργέ"
«Βουλιάζετε την Ελλάδα στην ύφεση και στην κρίση χρέους, γιατί το τελευταίο που σας ενδιαφέρει εσάς και την τρόικα και την οικονομική ολιγαρχία που σας στηρίζει, είναι το χρέος", τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", δηλαδή το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και η κατάργηση κάθε προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μπορεί να μειώθηκε το έλλειμμα κατά έξι μονάδες, αλλά αυξήθηκε η ύφεση κατά 4,2%, γεγονός που σημαίνει εκτόξευση της ανεργίας.
"Δηλαδή οι άνθρωποι που μένουν άνεργοι θα πρέπει να πειστούν ότι τους κάνατε φτωχούς και εξαθλιωμένους για να τους σώσετε από τη χρεοκοπία; Δεν θα σας πιστέψουν"
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο πυρήνας της πολιτικής του μνημονίου είναι το επιχείρημα της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή "η εξαθλίωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ώστε να πέσουν οι τιμές, αν αυξηθούν οι εξαγωγές, κι η οικονομία να γίνει ανταγωνιστικότερη"
Όμως, συνέχισε, το αποτέλεσμα ήταν να τσακιστούν οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις, να απελευθερωθούν οι απολύσεις και οι εξαγωγές αντί να αυξηθούν να μειωθούν, διότι οι εταιρείες που εξάγουν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική ζήτηση.
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι αντί της αύξησης των εξαγωγών, βουλιάζει η αγορά, και κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα μαγαζιά: "Κρύβεστε από την κοινωνία και δεν λογοδοτείτε. Με αυτόν τον προϋπολογισμό επιχειρείτε την πιο βίαιη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου, την πιο βίαιη αναδιανομή εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας"
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία "προκειμένου να δώσει τα φιλέτα στους αετονύχηδες".
- Μετατρέπετε με ταχύτητα την Ελλάδα σε μία χώρα απέραντης φτώχιας και δυστυχίας για το λαό της, αλλά και τρελών ευκαιριών για τους αεριτζήδες, τους δανειστές και τους εκμεταλλευτές του λαού. Η πολιτική σας πια είναι εξόφθαλμα άδικη και δεν μπορεί να σταθεί.
Όσον αφορά στο σκέλος των δαπανών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει σφαγή και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, οι εξοπλιστικές δαπάνες παραμένουν υπερβολικά υψηλές.
"Και τώρα παριστάνετε τους ανήξερους και μας λέτε ότι μαζί τα φάγαμε. Ε, όχι λοιπόν. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η Αριστερά δεν ήταν προσκεκλημένη στα δείπνα σας".
Ο κ.Τσίπρας μίλησε για δημιουργία κλίματος τεχνητής συναίνεσης στο πολιτικό πεδίο, υπογραμμίζοντας ότι πρόθυμοι είναι πιθανόν να βρεθούν, "όπως η ΝΔ που ψήφισε τη μισή ταμπακιέρα του μνημονίου, που προσφέρει συναίνεση και σε συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα το μνημόνιο και η λογική του, ενώ υπάρχουν και άλλοι που διακηρύσσουν αριστερά και δεξιά την προθυμία τους να μετάσχουν στο κάδρο της συναίνεσης".
Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών και στον πρωθυπουργό κλείνοντας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε, αν τελικά πούλησαν ή πού πούλησαν τη ψυχή τους:
«Αυτό που ξέρω είναι ότι ηγείσθε της πιο δεξιάς κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Είμαι βέβαιος ότι σας ζηλεύει ο κ. Μητσοτάκης», είπε.
Κλείνοντας τόνισε ότι η διανοιγόμενη χρονιά, θα είναι απαρχή μεγάλων ανατροπών και κοινωνικών εξεγέρσεων που «θα ανατρέψουν τα δεδομένα και θα φέρουν διέξοδο από την κρίση και κοινωνική δικαιοσύνη και θα βάλουν την κυβέρνησή σας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου