ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

25/1/11

Κατάργηση 2 μισθών με επιχειρησιακή σύμβαση εργασία

Της Χριστινας Kοψινη
Μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και συμψηφισμό του επιδόματος αδείας 2010 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κείμενο της ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έθεσε υπόψη των εργαζομένων η Εlesis S. A., πρώην θυγατρική της Siemens στην Ελλάδα και στη συνέχεια (μετά την εκδήλωση του σκανδάλου) συμφερόντων Δημ. Αγγελούση.
Tο κείμενο που φέρει ημερομηνία 21.12.2010, αλλά μέχρι χθες δεν επιβεβαιωνόταν η κατάθεση (της αιτιολογικής έκθεσης) στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προβλέπει τη δυνατότητα ακόμη και για μειώσεις μισθών αναδρομικά έως την 1.9.2010. Επίσης, επικαλούμενη τον «εξορθολογισμό του κόστους μισθοδοσίας και τη διόρθωση των μισθών με βάση την παραγωγικότητα», η διοίκηση θα έχει την ευχέρεια να αποφασίσει μειώσεις μισθών σε μεμονωμένα άτομα τα οποία συνολικά δεν θα υπερβαίνουν το 1/4 του προσωπικού.
Εναντι όλων αυτών η διοίκηση δεσμεύεται ότι «δεν θα προβεί σε οιεσδήποτε μαζικές απολύσεις, δεν θα αποφασίσει οριζόντιες μειώσεις μισθών που να αφορούν όλο το προσωπικό» και το «αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2011 να μην υπάρχουν πλέον υποχρεώσεις δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους της εταιρείας και η μισθοδοσία να καταβάλλεται κανονικά».
Τις απώλειες εισοδήματος που θα προκύψουν από όλες τις ανωτέρω ρυθμίσεις, η διοίκηση της επιχείρησης δεσμεύεται να επιστρέψει «το αργότερο μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2013 κι εφόσον έχει επιτευχθεί στο μεταξύ η εξυγίανση της επιχείρησης».
Στην αιτιολογική έκθεση προς το ΣΕΠΕ αναφέρεται ότι «η εταιρεία είναι θύμα του λεγόμενου σκανδάλου της Siemens από την οποία προήλθε το 2005». Οπως αναφέρεται, ενώ μέχρι το 2007 η πολυεθνική καθόριζε παραγγελίες κατασκευής ηλεκτρολογικών πινάκων πάνω από 5 εκατ. ευρώ, σήμερα έχουν μειωθεί στο ένα εκατομμύριο. Αναφέρει ότι η συνολική μείωση των πωλήσεων στην τριετία ήταν 38,2%, ενώ οι εργαζόμενοι μειώθηκαν σε 35 από 60 που ήταν την περίοδο της άνθησης. Πάντως, για τους συγκεκριμένους όρους της σύμβασης δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση στην επιχείρηση.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες