ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

25/1/11

«Πολεμικό» σκηνικό στη δίκη των Πυρήνων


Ανδρες των ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στη δικαστική αίθουσα και συγκρούστηκαν με συμπαραστάτες των κατηγορουμένων.


Σε αποχή συσσιτίου αρχικά και στη συνέχεια σε απεργία πείνας δήλωσαν ότι κατέρχονται οι εννέα κατηγορούμενοι, οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα. Φωτογραφία, από τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας στις φυλ
Πρωτοφανές σκηνικό επικράτησε χθες στη δίκη για την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς δεν αποφεύχθηκε η σύρραξη μέσα στη δικαστική αίθουσα, στην οποία εισήλθαν αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων προπηλακίζοντας και χτυπώντας με κλομπς νεαρούς συμπαραστάτες των εννέα κατηγορουμένων.


Είχε προηγηθεί επεισοδιακή αποχώρηση των εννέα (που δήλωσαν ότι κατέρχονται σε αποχή συσσιτίου αρχικά και στη συνέχεια σε απεργία πείνας), αλλά και των συνηγόρων υπεράσπισής τους, τους οποίους έπαυσαν από τα καθήκοντά τους.
Στη συνέχεια το δικαστήριο διόρισε αυτεπαγγέλτως σε καθέναν εμπλεκόμενο από δύο συνηγόρους.
Μετά από αυτό, συνήγοροι υπεράσπισης κάνουν λόγο για «διάλυση της δίκης πριν καν ξεκινήσει καθώς και για συνοπτική διεκπεραιωτική διαδικασία με διορισμένους δικηγόρους και χωρίς κατηγορουμένους». Τη θρυαλλίδα για την απαρχή των έντονων επεισοδίων «άναψε» αστυνομικός με πολιτικά που εντοπίστηκε από φίλους των κατηγορουμένων να φωτογραφίζει και να βιντεοσκοπεί στιγμιότυπα από τη δίκη.
Οι αντιδράσεις των νεαρών ατόμων που βρίσκονταν στο ακροατήριο ήταν οργισμένες και μετά από αυτό οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο δικαστήριο ζήτησαν ενισχύσεις. Τότε, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που περιφρουρούσαν τους κατηγορουμένους εισέβαλαν μέσα στη δικαστική αίθουσα με άγριες διαθέσεις.
Ακολούθησαν συμπλοκές και πανικός στην αίθουσα (η οποία έχει μόνο μία στενή πόρτα εισόδου για το κοινό). Η κατάσταση ηρέμησε για λίγο για να ξαναφουντώσει λίγο μετά όταν η πρόεδρος ζήτησε από μια κοπέλα -που διαμαρτυρόταν για «τη βιντεοσκόπηση»- να βγει έξω από το δικαστήριο.
Εκείνη αρνήθηκε ζητώντας από τους αστυνομικούς που προσέτρεξαν «να μην την ακουμπάνε».
Πρόεδρος (στην κοπέλα): Να βγείτε έξω μόνο για ένα τέταρτο...
Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες από το ακροατήριο και τη νεαρή να φωνάζει: «Δεν πάω πουθενά. Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν και για τίποτα!». Η ίδια στη συνέχεια απευθυνόμενη προς το δικαστήριο: «Πρέπει να ντρέπεστε με όλο αυτό που γίνεται εδώ μέσα!».
Παράλληλα ακούγονταν φωνές από το ακροατήριο: «Αυτό δεν είναι δίκη. Είναι παρωδία την οποία καταγγέλλουμε!».
Ακολούθως ακουγόταν το σύνθημα: «Ες, Ες, μπάτσοι δικαστές».
Η δίκη διακόπηκε για σήμερα.
*Ενα από τα αναπληρωματικά μέλη του δικαστηρίου δεν εμφανίστηκε στην έδρα καθώς, όπως ελέχθη, έχει πρόβλημα υγείας.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Επεισοδιακή αποχώρηση των εννέα κατηγορουμένων
Με την έναρξη της διαδικασίας οι εννέα κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι αποχωρούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όταν άκουσαν ότι απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους για μαγνητοφώνηση των πρακτικών («λόγω έλλειψης κονδυλίων» σύμφωνα με την απόφαση), αλλά και για μη κράτηση των αστυνομικών ταυτοτήτων των εισερχομένων στην αίθουσα «για λόγους ασφαλείας».
Πριν από την αποχώρησή τους από την αίθουσα οι κατηγορούμενοι χαρακτήρισαν «ειδικό» το δικαστήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν τους διορισμένους δικηγόρους.
Οπως δήλωσε στο «Εθνος» η κ. Ιωάννα Κούρτοβικ (συνήγορος του Π. Αργυρού), «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομική υπεράσπιση υπό τέτοιους όρους, όταν δηλ. έχει γίνει καταναγκαστικός διορισμός συνηγόρων και όταν οι κατηγορούμενοι αρνούνται να τους αποδεχτούν. Υποπτεύομαι ότι το δικαστήριο θα βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά από αυτήν την εξέλιξη».
Επίσης, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι «η πρόβλεψη υποχρεωτικού διορισμού συνηγόρου από την ΕΣΔΑ έχει θεσπιστεί υπέρ των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και όχι για την καταστρατήγησή τους».
Σε δήλωση που διάβασε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος Γιώργος Καραγιαννίδης, αφού χαρακτήρισε την πλειοψηφία των δημοσιογράφων ως «διαστρεβλωτές της πραγματικότητας», πρόσθεσε: «Οπως έχουν εκθέσει την προσωπική μας ζωή και τη ζωή των οικογενειών μας, η επιμονή τους τούς καθιστά και αυτούς εκτεθειμένους».

ΠΑΝΔΑΙΜΟΝΙΟ
Η απόδραση που... δεν έγινε
Το πανδαιμόνιο που επικρατούσε μέσα στη δικαστική αίθουσα (με ουρλιαχτά, διαμαρτυρίες και κλομπιές από αστυνομικούς της υπηρεσίας Μέτρων Τάξης κ.λπ.) κορυφώθηκε όταν ο υπεύθυνος της φρουράς φώναξε κάποια στιγμή ότι μια ομάδα κατηγορουμένων επιχειρεί να αποδράσει.
Εκείνη την ώρα τραντάχτηκε από δυνατά χτυπήματα η πόρτα που βρίσκεται στο πλάι της δικαστικής αίθουσας και από την οποία εισέρχονται οι κρατούμενοι.
Ακολούθησαν πλήρης σύγχυση και πανζουρλισμός. Αλλοι αστυνομικοί εισέβαλαν μέσα στην αίθουσα και άλλοι προς τον χώρο κράτησης.
Ενισχύσεις
Αστυνομικοί που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα φάνηκε ότι ζήτησαν ενισχύσεις από εκείνους που περιφρουρούσαν τους κατηγορουμένους.
Τελικά διευκρινίστηκε ότι οι έξι από τους κατηγορουμένους -που είναι προφυλακισμένοι- είχαν διανύσει μερικά μέτρα στον διάδρομο που βρίσκεται έξω από την αίθουσα φύλαξής τους και οδηγεί είτε προς την αίθουσα του δικαστηρίου είτε προς τον προαύλιο χώρο.
Εξάλλου, μέσα στη δικαστική αίθουσα αλλά και στο προαύλιο της φυλακής υπήρχαν τουλάχιστον τρεις διμοιρίες ειδικών δυνάμεων, καθώς και πάνοπλοι αστυνομικοί φρουροί.
Μετά τη διακοπή της δίκης ομάδα νεαρών παρέμενε για ώρα στον χώρο της φυλακής, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών, και η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες