16/1/11

«Ναι» λένε έξι στους δέκα στην κατασκευή φράχτη

Σύμφωνοι με το σχέδιο της κυβέρνησης για κατασκευή φράχτη στον Εβρο, ως μέτρο ανάσχεσης της παράνομης μετανάστευσης, εμφανίζονται 6 στους 10 Ελληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας με τίτλο «Η κοινή γνώμη απέναντι στο «τείχος» του Εβρου», που διενήργησε η Public Issue για την «Καθημερινή» της Κυριακής. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει πως το θέμα της παράνομης μετανάστευσης απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, καθώς και πως οι πολίτες θεωρούν ότι είναι αναγκαίο η χώρα μας να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μάλιστα, όσον αφορά την κατασκευή του φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία στον Εβρο, το 55% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι από τα μέτρα που μπορούν να εμποδίσουν το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Υπέρ της κατασκευής του φράχτη τοποθετείται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (51%), μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (37%), ενώ σύμφωνος εμφανίζεται και ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους των κομμάτων της Αριστεράς.
Ενδεικτικό της ευρείας συζήτησης που γίνεται για το θέμα είναι το στοιχείο πως το 87% δηλώνει ότι έχει ακούσει ή διαβάσει κάτι σχετικά. Μάλιστα, το 51% των πολιτών δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά ενημερωμένο σχετικά.
Η πανελλαδική έρευνα της Public Issue πραγματοποιήθηκε το διήμερο 12 - 13 Ιανουαρίου, περίπου δύο εβδομάδες μετά την αρχική γνωστοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης για ανέγερση του φράχτη. Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν την αίσθηση ότι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης έχει εξελιχθεί σε ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.
ΑύξησηΤην ίδια στιγμή, το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) εκτιμά ότι ο αριθμός των μη νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 470.000 και ότι παρουσιάζει μεγάλη ποσοστιαία αύξηση την τελευταία διετία. Πριν από δύο χρόνια, ο αριθμός τους υπολογιζόταν σε 280.000, άρα η ποσοστιαία αύξηση έχει εκτιναχθεί στο 60%. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί η κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ε. Ε., με σημαντικό αριθμό εξ αυτών να παραμένει στη χώρα μας, παρά την αρχική πρόθεσή του να μεταβεί σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Η ενίσχυση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, με τη συνδρομή και της FRONTEX, περιόρισε την είσοδο διά θαλάσσης και η πίεση μεταφέρθηκε στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, όπου οι αριθμοί παράνομων εισόδων στη χώρα κατέγραψαν ραγδαία αύξηση. Η απόφαση για συνδρομή της FRONTEX στη φύλαξη και των χερσαίων περασμάτων στον Εβρο εκτιμάται ότι είναι ένας από τους παράγοντες που λειτούργησαν ανασχετικά το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο καταγράφεται μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, καθώς κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, καταγράφεται πάντοτε μείωση, θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο διάστημα, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Από ελληνικής πλευράς, πάντως, επισημαίνεται ότι το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χωρίς την ουσιαστική συνεργασία της Τουρκίας, τόσο όσον αφορά την ενεργοποίηση συμφωνίας επανεισδοχής, ώστε να επαναπροωθούνται παράνομοι μετανάστες, όσο και σε επίπεδο αποτελεσματικόρης δράσης των τουρκικών διωκτικών αρχών.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες