ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

18/3/11

"Cern" made in Greece



Το όνειρο τους θα ζήσουν 120 μαθητές και μαθήτριες που θα πάρουν μέρος σε ένα ειδικό πρόγραμμα του ΑΠΘ, μελετώντας αυτό το ειδικό πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα στην Ελβετία.

Το Τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου θα φιλοξενήσει γύρω στους 120 μαθητές και μαθήτριες λυκείου, οι οποίοι έγιναν, για μια μέρα, φυσικοί σωματιδίων και ανέλυσαν πραγματικά δεδομένα από τον καινούργιο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, έξω από τη Γενεύη!

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τις 9.00 μέχρι τις 18.45 στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Αίθουσα Α31 και οργανώνεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων. Πάνω από 45 λύκεια της Βόρειας Ελλάδας εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ευρυτανία.

Οι μαθητές πέρασαν μια ολόκληρη μέρα με τους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τομέα, καθώς και προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος και θα εργαστούν μαζί τους για να «ξανα-ανακαλύψουν» τη δομή του πρωτονίου και να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για το σωματίδιο Higgs.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι μαθητές θα παραλάβουν ένα DVD με διαδραστικά προγράμματα φυσικής σωματιδίων, μεταφρασμένα σε 17 γλώσσες (και στα ελληνικά) από τη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης στη Φυσική των Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φυσικών.

Συντονιστής της διοργάνωσης στο ΑΠΘ είναι ο Κώστας Κορδάς, λέκτορας στο ΑΠΘ και ενεργός ερευνητής στο πείραμα ATLAS στο CERN.
News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες