ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

11/4/11

Ανησυχία για τα πυρηνικά στη Μεσόγειο


Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει 3 πυρηνικούς σταθμούς με συνολική ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 15.000 μεγαβάτ μέχρι το 2023. Ένας από αυτούς θα κατασκευαστεί στην περιοχή της ανατολικής Θράκης. Αντιδράσεις από Ελληνοβουλγαρικές κοινότητες

Σοκ προκαλεί στη νοτιανατολική άκρη των Βαλκανίων και στην Ελλάδα, η απόφαση της Τουρκίας  να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στην İğneada, μια μικρή πόλη κοντά στα βουλγαρικά σύνορα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Για την ώρα επίσημη αντίδραση από την Βουλγαρία δεν υπάρχει, αλλά μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο Ακούγιου και το Σινόπ, η ανησυχία στην περιοχή είναι έκδηλη.
Η İğneada, η οποία βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή της ανατολικής Θράκης, συνιστά την πιο ασφαλή περιοχή στο πλαίσιο της αντισεισμικότητας, ισχυρίζονται Τούρκοι αξιωματούχοι σε δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet την Τετάρτη (6 Απριλίου).
Ο πυρηνικός σταθμός στην İğneada είναι ο τρίτος που ανακοινώνεται από την τουρκική πλευρά. Η Άγκυρα έχει ήδη εγκρίνει σχέδια κατασκευής 2 πυρηνικών σταθμών, έναν στο Akkuyu στη Μεσόγειο και έναν άλλον στο Sinop στο βόρειο άκρο της τουρκικής ακτής στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με το EurActiv.gr η Τουρκία προέβη σε συμφωνία με τη Ρωσία στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu. Η συνολική ικανότητα των πυρηνικών σταθμών σε Akkuyu και Sinop αναμένεται να είναι σχεδόν 10.000 μεγαβάτ. Ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός σύμφωνα με πληροφορίες θα αναπτυχθεί από την Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) και την Toshiba. H TPECO απέκτησε κακή φήμη μετά την πρόσφατη καταστροφή στο σταθμό της Φουκουσίμα, αναφέρει σε δημοσιεύματα ο τουρκικός τύπος.
Αξιωματούχοι λένε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει 3 πυρηνικούς σταθμούς με συνολική ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 15.000 μεγαβάτ μέχρι το 2023.
Η σχεδιαζόμενη τοποθεσία για τον πυρηνικό σταθμό στη Μεσόγειο απέχει λίγο από ένα ρήγμα, στο οποίο σύμφωνα με τους γεωλόγους ανά πάσα στιγμή μπορεί να διολισθήσει, είπε στο Reuters o Hayrettin Kilic, ένας πυρηνικός φυσικός που διεξάγει εκστρατεία κατά της ατομικής ενέργειας.
"Υπάρχουν λίγες κατάλληλες τοποθεσίες για έναν τρίτο πυρηνικό σταθμό. Η İğneada φαίνεται να είναι η καλύτερη", τονίζουν ανώνυμες πηγές.
Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Taner Yıldız τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη απόφαση αναφορικά με την τοποθεσία του τρίτου πυρηνικού σταθμού.
"Είπαμε ότι το όραμά μας για το 2023 περιλαμβάνει επίσης έναν τρίτο πυρηνικό σταθμό. Αυτή η ιδέα υπάρχει ακόμη αλλά ο κύριος στόχος μας τώρα είναι να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για τους 2 πρώτους", είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Dnevnik, εταίρος της EurActiv στη Βουλγαρία, ο σχεδιαζόμενος τουρκικός πυρηνικός σταθμός βρίσκεται 15χλμ από το Rezovo, ένα χωριό στη βουλγαρική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας κοντά στα τουρκικά σύνορα.
Τη στιγμή της δημοσίευσης. 375 αναγνώστες σχολίασαν το άρθρο εκφράζοντας ανησυχίες για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενέχει μια τέτοια κατασκευή σε αυτή την περιοχή.
Το μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία εκτείνεται στα 300χλμ και διαθέτει πληθώρα ταχύτατα αναπτυσσόμενων τουριστικών θέρετρων. Πολλά σχόλια αναγνωστών εστίασαν στο ότι το έργο αυτό θα απομακρύνει τους τουρίστες από την Βουλγαρία. Πολλοί επίσης πρότειναν ως αντίποινα να μπλοκάρει η Βουλγαρία την τουρκική υποψηφιότητα στην ΕΕ.
Η Βουλγαρία διαθέτει έναν πυρηνικό σταθμό στο Kozloduy του Δούναβη, και έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει έναν δεύτερο στο Belene, επίσης πάνω στον ποταμό, που συνιστά φυσικό σύνορο με τη Ρουμανία. Οι εργασίες για τον σταθμό στο Belene πάγωσε μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα αναμένοντας περαιτέρω εγγυήσεις ασφάλειας από τη ρωσική Rosatom.
Στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να παρεμποδίσει τις χώρες από να κατασκευάζουν πυρηνικούς σταθμούς στις συνοριακές περιοχές, αλλά υπογράμμισε την σημασία των τεστ αντοχής που αποσκοπεί να θέσει σε εφαρμογή η ΕΕ ώστε να βελτιωθεί η πυρηνική ασφάλεια μετά τη Φουκουσίμα.
"Γι’ αυτό θέλουμε να περιλάβουμε και την Τουρκία και άλλα κράτη όταν αναπτύξουμε τα τεστ αντοχής", είπε η Marlene Holzner, εκπρόσωπος του Επιτρόπου για την ενέργεια Oettinger.
Δ. Δρούτσας: "Η Ελλάδα παγίως πιστεύει στη μη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή"
Την επαναβεβαίωση πως "η Ελλάδα παγίως πιστεύει στη μη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή" και δραστηριοποιείται για την πυρηνική ασφάλεια σε γειτονικές μας χώρες, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη και Κώστα Καρτάλη.
Με την απάντησή του, ο υπουργός διευκρινίζει μια σειρά από θέματα: Πρώτον, ότι το κοινοτικό κεκτημένο (που έχει διαμορφωθεί στη βάση των διεθνών συμβατικών δεσμεύσεων για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας) "δεσμεύει και τις χώρες που βρίσκονται σε ενταξιακή διαδικασία".
Δεύτερον, ότι η Ελλάδα "παγίως παρεμβαίνει στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας αλλά και των διμερών σχέσεων", για να επισημάνει το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας, το οποίο έχει εξάλλου ενταχθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της υποψήφιας χώρας στο κεφάλαιο για το περιβάλλον. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει να ελεγχθούν τα επίπεδα ασφάλειας των σχεδιαζομένων εγκαταστάσεων της Τουρκίας (λόγω της σεισμικότητας της περιοχής) και να εναρμονιστούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις ασφαλείας με αυτές που ορίζει η Euratom.
Τρίτον, ως μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, η χώρα μας δικαιούται να ζητά πληροφορίες και επιθεωρήσεις για πυρηνικές μονάδες γειτονικών χωρών, καθώς επίσης να προσπαθεί να αποτρέψει τη μελλοντική χρήση πεπαλαιωμένης τεχνολογίας.
Τέταρτον, ως προς το θέμα του Κοζλοντούι, υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή χορήγησε 550 εκ. ευρώ (για αναβάθμιση των αντιδραστήρων πριν από την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ) και 300 εκ. ευρω μετά από την ένταξή της για την παύση της λειτουργίας, τον καθαρισμό και τη διαχείριση αποβλήτων του αντιδραστήρα. Η αναβάθμιση των αντιδραστήρων ολοκληρώθηκε πριν από πέντε χρόνια και οι δύο που λειτουργούν έλαβαν άδεια μέχρι το 2017 και 2019. Και
Πέμπτον, στη βάση της εμπειρίας που αποκτήθηκε από τον δυστύχημα της Ιαπωνίας, η ελληνική κυβέρνηση "προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τις γειτονικές χώρες εκφράζοντας τον προβληματισμό και την αντίθεσή της στη χωροθέτηση πυρηνικών εγκαταστάσεων σε μικρή απόσταση από τη χώρα μας".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες