14/4/11

Ετοιμάζεται “κόκκινη κάρτα” για τη δόση του Σεπτεμβρίου;

Εντείνονται οι ανησυχίες τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα ότι η επόμενη έκθεση της τρόικας των ελεγκτών για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας θα αποτελεί μνημείο σκληρότητας και αυστηρότητας. Κι ότι ενδέχεται να είναι κάτι παραπάνω από "κίτρινη κάρτα", όπως κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες, αλλά απευθείας προειδοποίηση για ..."κόκκινη".
Όπερ σημαίνει, σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και πάγωμα των δόσεων από το δάνειο των 110 δισ ευρώ! Οι πληροφορίες επιμένουν ότι τα ίδια τα στελέχη της τρόικας, αν μπορούσαν, θα σταματούσαν τη ροή του δανείου από τον Ιούνιο κιόλας, δηλώνοντας κατ αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκεια τους για τις κωλυσιεργίες που σημειώνονται από ελληνικής πλευράς, ως προς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, αλλά και την γενικότερη εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα βασικά μέτωπα της δημόσιας διοίκησης και όχι μόνο, σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της προσπάθειας για την αναδιάρθρωση της χώρας. Ωστόσο, τέτοιο θέμα δεν τίθεται, τουλάχιστον προς το παρόν.
Αντίθετα, αυτό το οποίο συγκεντρώνει σε αυτή τη φάση πολλές πιθανότητες είναι να παγώσει η μεθεπόμενη δόση και συγκεκριμένα αυτή του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η σκέψη αυτή ωριμάζει το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί. Κι αυτό γιατί, για να ληφθεί, προϋποθέτει πολιτική απόφαση, την οποία δεν θα πάρουν εννοείται τα στελέχη της τρόικας, αλλά οι επικεφαλείς της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Κι όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο, από μια τέτοια απόφαση, και για τους τρεις, καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, θα παραδέχονταν την αποτυχία τους.
Πάντως, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι καθόλου ευχάριστη για την ελληνική πλευρά
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες