ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

16/10/10

Πατέρα μ’ έκαψες...

Υποτροφίες: ΝΑΙ στο Zisi ΟΧΙ στο Ζήσο
 
«Πατέρα μ’ έκαψες» - είναι η φράση που άκουσαν δεκάδες γονείς βορειοηπειρώτες από τα παιδιά τους, που είχαν ελπίδα να πάρουν κάποια υποτροφία για να σπουδάσουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.  
Η «πόρτα» της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδος  για τους μαθητές των σχολείων της Βόρειο Ηπείρου είναι  οι εισαγωγικές εξετάσεις στην ειδική κατηγορία των ομογενών, ενώ υπάρχει και το «παράθυρο» της εισαγωγής με υποτροφία από το Υπουργείο Εξωτερικών με την οποία δεν παίρνουν μόνο μια καλή σχολή αλλά, και χρηματοδότηση πάνω από 500Ευρώ το μήνα.
Πριν από λίγα χρόνια αυτές οι υποτροφίες ήταν ελάχιστες (μέχρι 5) και αν δεν είχες «μπάρμπα στην Κορώνη», δεν είχες καμία τύχη. Έτσι οι περισσότεροι δεν έμπαιναν καν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση στο Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου. Επί της υπουργίας Κασσίμη ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά (πάνω από 40) με αποτέλεσμα να ελπίζουν ακόμα και οι «κοινοί θνητοί», με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 100.  Με την επάνοδο στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ, φέτος ο αριθμός μειώθηκε στους 15 με αποτέλεσμα να μείνουν απ’ έξω και κάποια γνωστά στην πιάτσα ονόματα.  
Τα κριτήρια των επιλογών αλλάζουν κάθε χρόνο, αλλά αυτό που δεν άλλαξε ποτέ, είναι το πολιτικό κριτήριο και τα φρονήματα των γωνιών. Οι υποτροφίες δεν δίνονται ανάλογα με τις ικανότητες ή τις ανάγκες των μαθητών αλλά, με το ποιος είναι ο μπαμπάκας τους!!! Μία φορά πριν από 7 χρόνια, ο τότε Γενικός Πρόξενος Τζιόβας, αποφάσισε να κάνει κλήρο μόνο στους αριστούχους και οι μόνοι που δεν πήραν ήταν αυτοί που κέρδισαν τον κλήρο αφού τα ονόματα αλλάχθηκαν από το ΥΠΕΞ με πλάγιες παρεμβάσεις.
Κανένας δε γνωρίζει τα ονόματα των μαθητών που πήραν φέτος υποτροφία, όλοι όμως ξέρουν ότι πήραν ο γιος του τάδε ή η κόρη του τάδε. Από αυτούς που πήραν ξεχωρίζει η κόρη του Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Roland Zisi που, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπάρκα, του το χρωστούσε ο Πρόξενος Ριζόπουλος για τη χάρη που του έκανε αντικαθιστώντας τον «προβληματικό» για αυτόν Π.  Μπάρκα με τον Γ. Γιάννη, στη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος. Ενώ από αυτούς που κόπηκαν ξεχωρίζει βέβαια ο «αιρετικός»  Ζήσος Λούτσης, πρωτεργάτης του νέου κόμματος MEGA και Έπαρχος Φοινίκης.
Ελπίζουμε πως κάποιο στιγμή θα τελειώσει αυτός ο παραλογισμός των διακρίσεων στα παιδιά που μας θυμίζει τις μπούρσες στον καιρό του κομουνισμού. Το άλλο θέμα είναι ποιο είναι το εθνικό όφελος αυτών των υποτροφιών; Υποτίθεται ότι χορηγούνται με την υποχρέωση να επιστρέψουν στον τόπο τους και κανένας δεν επιστρέφει! Μήπως έχει δίκιο ο Π. Μπάρκας όταν λέει ότι η Ελλάδα χρηματοδοτεί τον ξεριζωμό μας;  1) Για να πάρεις τη σύνταξη του ΟΓΑ πρέπει να εγκατασταθείς στην Ελλάδα 2) Χρηματοδοτούνται μαθητές να φύγουν στην Ελλάδα ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους μαθητές και τους φοιτητές που μένουν στη Βόρειο Ήπειρο και 3) όσοι τα λένε αυτά πρέπει τους απαξιώσουμε και να του βγάλουμε τρελούς.
Τελικά αυτός ο τόπος δεν έχει ανάγκη από υποτροφίες και από συμβιβασμένους εκπροσώπους αλλά από «τρελούς»  
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες