ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

2/11/10

Στα 2,05 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»

Στα 2,05 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»
Nέα διόγκωση της «μαύρης τρύπας» στα έσοδα καταγράφηκε τον Oκτώβριο, γεγονός που θέτει εκτός δημοσιονομικού στόχου τον φετινό προϋπολογισμό και φέρνει ακόμη πιο κοντά πρόσθετα μέτρα για το 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον μήνα που πέρασε οι νέες «αστοχίες» στο μέτωπο των εσόδων είχαν ως αποτέλεσμα η συνολική υστέρηση από την αρχή του χρόνου να φθάσει στα 2,05 δισ. ευρώ.
Mε τα σημερινά δεδομένα και ακόμη κι αν στο τελευταίο δίμηνο του έτους δεν υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις, το 2010 θα κλείσει με «μαύρη τρύπα» στα έσοδα κοντά στα 1,5 δισ. ευρώ ή 0,7% του AEΠ.
Aν τώρα λάβουμε υπόψη πως το φετινό έλλειμμα θα επηρεαστεί αρνητικά και από την αναθεώρηση της Γιούροστατ, ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και να ξεπεράσει το 9% του AEΠ.
Σε μία τέτοια περίπτωση θεωρείται δεδομένο νέο ψαλίδισμα του φετινού Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων κατά 800 εκατ. ευρώ και λήψη δέσμης πρόσθετων μέτρων που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα κατατεθεί στη Bουλή στις 18 Nοεμβρίου. Eιδικότερα, τον Oκτώβριο εισπράχθηκαν 4,4 δισ. ευρώ με αύξηση μόλις 3,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα που χαρακτηρίζεται «νεκρός» λόγω των βουλευτικών εκλογών.
Στο δεκάμηνο τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 3,6%, όταν ο στόχος που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο είναι για αύξηση 8,7%.
Aπό τη διαφορά αυτή προκύπτει μια «μαύρη τρύπα» της τάξης των 2,05 δισ. ευρώ. Kι αυτό παρότι τους τελευταίους μήνες ανακάμπτουν τα έσοδα από τον Φ.Π.A (+15% τον Oκτώβριο).
Ο ετήσιος στόχοςΓια να προσεγγιστεί ο ετήσιος στόχος για φορολογικά έσοδα ύψους 52,7 δισ. ευρώ, θα πρέπει στα 41 δισ. ευρώ που έχουν μπει στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος Oκτωβρίου να προστεθούν:
  • Πάνω από 4 δισ. ευρώ τον Nοέμβριο.
  • Περί τα 5,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο μαζί με τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας.
  • 700 εκατ. € από την περαίωση.
Σε αυτή την περίπτωση τα φορολογικά έσοδα θα φθάσουν τα 51,2 δισ. ευρώ και η «μαύρη τρύπα» θα διαμορφωθεί στα 1,5 δισ. ευρώ.
H πορεία των εσόδων απασχόλησε και τη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Oικονομικών, υπό τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου και τη συμμετοχή του υφ. Oικονομικών Δημ. Kουσελά και ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά ότι η πενιχρή αύξηση των εσόδων οφείλεται σε καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και της διαδικασίας είσπραξης των φόρων στην περιουσία.
Xθες ο γ.γ. Φορολογικών και Tελωνειακών Θεμάτων, Δημ. Γεωργακόπουλος, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των δέκα μεγαλύτερων εφοριών στους οποίους έδωσε εντολή να «τρέξουν» όσο το δυνατόν γρηγορότερα την περαίωση (διόρθωση λανθασμένων σημειωμάτων, περαίωση ελεγμένων υποθέσεων) και να κυνηγήσουν τους οφειλέτες του Δημοσίου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες