ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

25/11/10

Η ελληνική αμεριμνησία για το ΕΣΠΑ «τρελαίνει» τις Βρυξέλλες

Τoυ ΝΙΚΟΥ ΖΑΒΡΑ
Τελεσίγραφο για άμεση κατάργηση της γραφειοκρατίας που μπλοκάρει τα έργα και καθυστερεί την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων θέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι κοινοτικές υπηρεσίες ζητούν να ενημερώνονται συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την πρόοδο των έργων και την απορρόφηση των δεσμευμένων κονδυλίων για την περίοδο 2007-2013, αλλά κυρίως για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να επιλυθούν χρόνια προβλήματα γραφειοκρατίας που δημιουργούν σημαντικές εμπλοκές στην υλοποίηση των έργων.
ΕπαφέςΣύμφωνα με πληροφορίες έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα κλιμάκιο από στελέχη της Ε.Ε. που είναι σε συνεχείς επαφές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και άλλους υπουργούς που εμπλέκονται στο θέμα των έργων. Μάλιστα, υπάρχει συχνή ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των συναρμοδίων φορέων προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών.
Απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές έρευνες και δικαστικές εμπλοκές καθυστερούν μήνες, ακόμα και χρόνια την υλοποίηση έργων, μικρών και μεγάλων, σε όλη την
ελληνική περιφέρεια δημιουργώντας αδιέξοδα στους χρόνους απορρόφησης των δεσμευμένων κοινοτικών πόρων. Και ενώ η κυβέρνηση δια στόματος αρμοδίων υπουργών έχει προαναγγείλει κατ΄ επανάληψη ότι θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα, οι ρυθμίσεις παραμένουν στα συρτάρια.
Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αδυνατούν να κατανοήσουν πως είναι δυνατόν, στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανύει η Ελλάδα, να μην απορροφώνται οι κοινοτικοί πόροι για έργα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Θεωρούν τους πόρους αυτούς ευκαιρία για την Ελλάδα αφού η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων από τράπεζες για αναπτυξιακά έργα είναι απαγορευτικά ακριβή.
Οι κοινοτικοί, σε επαφές τους με στελέχη της ελληνικής πλευράς, αναφέρουν ότι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν άμεσα τους εγκεκριμένους κοινοτικούς πόρους αφού τα χρονικά όρια είναι αυστηρά σε αυτή τη χρηματοδοτική περίοδο.
ΔεσμεύσειςΥπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο με την τρόικα προβλέπονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση. Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και την εφαρμογής του νόμου 3840/2010 (σκοπός του οποίου είναι η αποκέντρωση στη διαχείριση των πόρων, η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, με στόχο την ταχεία απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων και τη διοχέτευσή τους σε έργα και δράσεις υψηλού αναπτυξιακού αποτελέσματος) για τη δημιουργία «γρήγορης παραγωγής έργου».
ΣτόχοιΗ συμμόρφωση προς τους στόχους απορρόφησης των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής θα μετράται με πιστοποιημένα στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται επιτελικό σύστημα παρακολούθησης έργων που αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο η κυβέρνηση θα πρέπει «να συστήσει μια τεχνική ομάδα εργασίας σε άμεση επαφή με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, για να εξασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή των Α) μεγάλων έργων στους τομείς των μεταφορών Β) περιβαλλοντικών έργων, Γ) εργαλείων χρηματοπιστωτικών τεχνικών Δ) μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης, αξιοποιώντας της αυξημένη τεχνική βοήθεια».
Στο 12,1% η απορρόφηση κονδυλίων
Παρά τις δεσμεύσεις αυτές η απορρόφηση των Προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα. Τρία χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος έχει απορροφηθεί το 12,1% των κονδυλίων. Συγκεκριμένα, το σύνολο του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007 - 2013 είναι 31,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 26,2 δισ. ευρώ είναι κοινοτική συμμετοχή και τα υπόλοιπα αποτελούν την εθνική συμμετοχή. Από τα 31,9 δισ. ευρώ έχουν απορροφηθεί μόλις 3,17 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων για το τρέχον έτος, αλλά τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμοί εξπρές για να σωθούν τα κονδύλια. Το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων (δηλαδή των υπογεγραμμένων συμβάσεων έτοιμων για έναρξη) δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία, ενώ δεν υπάρχει και «περίσσεια» πόρων για την εθνική συμμετοχή.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες