ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

27/11/10

Βόμβα στα ταμεία από συμβάσεις


Βόμβες στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος βάζουν από τη μία οι νέες επιχειρησιακές συμβάσεις που αναμένεται να υπερισχύσουν των κλαδικών και να μειώσουν στο ελάχιστο τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία και από την άλλη, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Σήμερα υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών στα ταμεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, του ΙΚΑ, ανέρχονται στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, με το σενάριο της επικράτησης των επιχειρησιακών συμβάσεων, της αντίστοιχης μείωσης των αποδοχών των υπαλλήλων και των αντίστοιχων εισφορών τους, το ΙΚΑ θα ζημιωθεί το λιγότερο κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το νέο σενάριο της τρόικας για συγκέντρωση περισσότερων εσόδων στα δημόσια ταμεία και η επιβολή των επιχειρησιακών συμβάσεων προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Εργασίας, καθώς εξετάζονται τρόποι κάλυψης της τρύπας, με μείωση συντάξεων ή αύξηση εισφορών.
Όπως υπολογίζουν ειδικοί σε θέματα ασφάλισης, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, δηλαδή η ανεργία, ελαστικές σχέσεις εργασίας και
μείωση αμοιβών από επιχειρησιακές συμβάσεις, αναμένεται να στερήσουν από το ΙΚΑ πολλαπλάσιους πόρους σε σύγκριση με τα ποσά που προσπαθεί το Ίδρυμα να εξοικονομήσει με διάφορα μέτρα, όπως είναι ο έλεγχος της σπατάλης στις παροχές υγείας και στα φάρμακα, η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, ο εξορθολογισμός λειτουργίας ή η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Σήμερα άλλωστε, η σχέση συνταξιούχων - εργαζομένων για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι ένας προς δύο. Εργάζονται, δηλαδή, δύο άτομα για να πληρωθεί μία σύνταξη. Όταν η σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων πέφτει κάτω από το τρία, τότε υπάρχει πρόβλημα.
Μέχρι στιγμής, οι άνεργοι στη χώρα ξεπερνούν τους 600.000, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1.000.000.
Αντιδράσεις εργατικών συνδικάτων
Εφησυχαστικός στις δηλώσεις του εμφανίζεται ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, καθώς σημειώνει ότι «οι απώλειες εσόδων από τις επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα είναι σημαντικές για το ΙΚΑ. Ο προϋπολογισμός του 2011 έχει προβλέψει την αύξηση της ανεργίας και την αντίστοιχη μείωση εσόδων».
Από την πλευρά του ο Σάββας Ρομπόλης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι οι αλλαγές που έγιναν στα ασφαλιστικά συστήματα της Ευρώπης δεν εξασφάλισαν τελικά τους αναγκαίους πόρους για να χρηματοδοτήσουν τη γήρανση του πληθυσμού και το κόστος της ανεργίας στην περίοδο της κρίσης.
Με ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι η κρίση έχει οδηγήσει στο ναδίρ την κατανάλωση και στο ζενίθ τα λουκέτα.
«Τις δραματικές επιπτώσεις στην αγορά από τη μείωση των μισθών που θα επιφέρουν οι νέου τύπου συμβάσεις, δεν θα μπορούμε να τις ελέγξουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.
Παρόμοιες απόψεις διατυπώνει και ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Νίκος Σκορίνης: «Οδηγούμαστε σε χαμηλότερους μισθούς και μεροκάματα. Έρχεται μείωση της ζήτησης και πρόκληση, ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, με συνέπειες το κλείσιμο επιχειρήσεων και την αύξηση των ανέργων».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες