ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

27/11/10

Εφησυχασμός από Γιούνκερ

Εφησυχαστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που φιλοξενεί σε δημοσίευμά της σήμερα Σάββατο η βελγική εφημερίδα L'Echo, για την πορεία των οικονομικών της Ισπανίας και Πορτογαλίας.
Ο ίδιος φέρεται να δηλώνει έτοιμος για την αντιμετώπιση και δεύτερου ξεσπάσματος οικονομικής κρίσης σε κράτος της Ευρωζώνης, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα είναι επαρκές για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην Ευρωζώνη.
«Το ταμείο με τη σημερινή του μορφή θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε με τον τρόπο που αρμόζει στις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν» τόνισε. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η Κομισιόν διέψευσε τα περί διπλασιασμού των πόρων του Ταμείου στα 880 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά στο θέμα της πτωτικής πορείας της οικονομίας σε Ισπανία και
Πορτογαλία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «τα δύο επεδίωξαν να προλάβουν, σε επίπεδο δημoσιονομικών, τους κινδύνους που μπορεί να τους αφορούσαν».
Σχετικά με το αν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, ο Γιούνκερ είναι κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός», υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που ενέκρινε το Κοινοβούλιο στην Πορτογαλία.
«Όσον αφορά στην Ισπανία, βλέπω ότι η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πολύ αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης» καταλήγει.
Ο Γιούνκερ τάχθηκε τέλος υπέρ ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης των κρίσεων, ο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν εκπνεύσει η ισχύς του το 2013.
Ωστόσο, φάνηκε διστακτικός όσον αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Χωρίς να αποκλείει την ανάμειξή του, υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ, «το οποίο έχει εμπειρία στην επίλυση των κρίσεων δεν κινήθηκε ποτέ προς αυτή την κατεύθυνση».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες