Με το αεροπλανοφόρο "George Washington" στα ανοικτά της Κορέας, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη διπλωματία των αεροπλανοφόρων, στις εστίες κρίσης και όπου κρίνουν ότι πρέπει να επιδείξουν την ισχύ τους. Τα γεγονότα από το 1971
Κάποτε, στην ακμή της βρετανικής Αυτοκρατορίας, οι πολιτικοί μιλούσαν για την "διπλωματία των κανονιοφόρων". Σήμερα και μετά από δεκάδες εστίες πολέμου και στρατιωτικοπολιτικών ζυμώσεων, μιλούμε πλέον για την "διπλωματία των αεροπλανοφόρων".
Το παράδειγμα των ΗΠΑ: Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS George Washington , το οποίο μεταφέρει 75 μαχητικά και έχει πλήρωμα 6.000 και πλέον ανθρώπους, απέπλευσε από ναυτική βάση νότια του Τόκιο και θα συμμετάσχει σε αεροναυτικά γυμνάσια με δυνάμεις της Νότιας Κορέας από αύριο έως την επόμενη Τετάρτη.
Η κίνηση αυτή των Αμερικανών ανήκει στην διπλωματία των αεροπλανοφόρων που ευρέως χρησιμοποιείται τον 21ο αιώνα. Οι Αμερικανοί βρίσκονται εκεί στον απόηχο της έξαρσης μεταξύ της Βόρειας και της Νοτιάς Κορέας.
Όπως αναφέρει το BBC το USS George Washington βρίσκεται στην περιοχή ήδη από τον περασμένο Μάρτιο μετά τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας Τσεονάν από τορπίλη των Βόρειο Κορεατών.
Τότε, όπως και τώρα, οι Αμερικανοί ήθελαν να στείλουν μια σειρά μηνυμάτων προς τις δυο πλευρές. Αφ’ ενός να σταθούν δίπλα στους συμμάχους Νότιο Κορεάτες αφετέρου να δείξουν στους Βόρειο Κορεάτες ότι είναι στην περιοχή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η ΗΠΑ επανειλημμένα κατά τι διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά και μέσα σε περιόδους κρίσεων βρίσκεται με τα αεροπλανοφόρα της ανά το κόσμο.
Ο στόλος των ΗΠΑ αλλά κυρίως τα αεροπλανοφόρα μπορεί κανείς να τα χαρακτηρίσει τόσο ως διπλωματικό μέσο πίεσης όσο και ως ένα στρατιωτικό εργαλείο.
Που βρίσκεται το κοντινότερο;
Σε περίοδο κρίσεων το πρώτο ερώτημα που θέτει κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ ζητά είναι «Πού βρίσκεται το πλησιέστερο αεροπλανοφόρο;"
Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν το πυρηνοκίνητο USS Enterprise στον κόλπο της Βεγγάλης, ως επίδειξη δύναμης κατά τη διάρκεια του ινδό-πακιστανικές πολέμου το 1971.
Ομοίως, εστάλη σ την Λιβύης το 1981, όταν δύο αμερικανικά μαχητικά κατέρριψαν δύο αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης.
Το ίδιο συνέβη και το 1996, σε μια περίοδο έντασης μεταξύ του Πεκίνο για την Ταϊβάν, όταν ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ζήτησε την άμεση μεταφορά δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή.
Τα αεροπλανοφόρα βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει καλύτερο εξοπλισμό σε αεροπλανοφόρα όπως οι ΗΠΑ, πολύ απλά γιατί βρίσκονται παντού και αναλόγως τις εντολές οι αξιωματούχοι τους τα οδηγούν στις εστίες κινδύνων.
Για το λόγο αυτό, οι αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία και η Κίνα σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας αεροπλανοφόρων.
Αρκεί όμως μονό με το George Washington να καθησυχαστεί η Σεούλ; Όπως αναφέρουν διάφοροι αναλυτές αυτή την περίοδο οι ΗΠΑ έχουν τεράστια δύναμη στον Ειρηνικό Ωκεανό λόγο των αεροπλανοφόρων της. Με αυτά οι ΗΠΑ σηματοδοτούν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν την παρουσία τους.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου