ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

15/10/10

Eμπλοκή στην επενδυση του Κατάρ στον Αστακό

Πολεμούν την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, Ε.Ε. και εγχώριες δυνάμιες, όπως η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», Ιταλοί παραγωγοί ενέργειας αλλά και εκπρόσωποι της ΕΧΧΟΝ, η οποία διαθέτει συνεταιρικά με την Εdison σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου έξω από τη Βενετία, έχουν προσφύγει στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και ζητούν ισότιμη πρόσβαση στο υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (LΡG) του Κατάρ, όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί.
Το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο που είναι παράγωγο του πετρελαίου είναι πολύ πιο φθηνό από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG), γεγονός που θα δημιουργούσε θέμα ανταγωνισμού, καθώς θα έθετε εκτός αγοράς του παραγωγούς ενέργειας που χρησιμοποιούν ακριβές πρώτες ύλες.

Ευνόητο είναι ότι η προσφυγή αυτή θα αποβεί αποτρεπτική αφού οι Άραβες του Κατάρ δεν έχουν διάθεση να μοιραστούν το άφθονο και πάμφθηνο για τους ίδιους LΡG που διαθέτουν με τρίτους, ενώ η υπόθεση θα έχει συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την άδεια παραγωγής που ετοιμάζεται να εκδώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το 70% της ενεργειακής παραγωγής από τη μονάδα ηλεκτρισμού του Κατάρ στον Αστακό θα εξάγεται στην Ιταλία.

Όπως αποκαλύπτεται από το υπουργείο «σε κανένα από τα δύο μνημόνια Ελλάδος - Κατάρ του Μαΐου, ούτε στο γενικό που υπέγραψε η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ούτε στο ειδικό για την ενέργεια που υπέγραψε ο κ. Σπ. Κουβέλης υπήρχε αναφορά για την ηλεκτρική ενέργεια». Η κυρία Μπιρμπίλη σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμά ότι το ελληνικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει μια τόσο μεγάλη μονάδα (1.000 Μεγαβάτ), ούτε το καύσιμο LΡG περιλαμβάνεται στο μείγμα για την επίτευξη του στόχου 20-20-20.

Η δέσμευση που θα περιέχει η άδεια παραγωγής, σύμφωνα με το υπουργείο, θα περιορίσει τις επιφυλάξεις του συνόλου της αγοράς ηλεκτρισμού και κυρίως της ΔΕΗ, η οποία ανησυχεί ότι το ελληνικό σύστημα θα κατακλυστεί από ρεύμα που παράγεται φθηνά αλλά με πρώτη ύλη για την οποία ουδείς γνωρίζει πόσο κοστίζει, ούτε πόσο οι ιδιοκτήτες του LΡG από το Κατάρ το πωλούν στους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή στους ίδιους, οπότε η πώληση κάτω του κόστους (dumping, που απαγορεύεται αυστηρά από την ΕΕ) είναι εύκολη.

Η κοινοπραξία «Αstakos Ρower Ρlan Consortium» θα παράσχει σύντομα όλα τα στοιχεία για την επένδυση όπως οι περιβαλλοντικές μελέτες, οι προδιαγραφές ασφαλείας, το αναλυτικό σχέδιο επενδύσεων περιλαμβανομένου του καλωδίου Ελλάδος- Ιταλίας που θα πληρωθεί από την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι Qatar Ρetroleum Ιnternational με 23%, Qatar Εlectricity and Water Company με 11%, Sabagh Κhoury SΑL με 33% και Rosebud Εnergie Deutschland με 33%- η τελευταία συμφερόντων Αντωνιάδη- Συριώτη.

Πηγές της κοινοπραξίας αναφέρουν ότι προνοεί για όλα τα μέτρα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και θα είναι έτοιμη στο τέλος Οκτωβρίου και στη μελέτη επικινδυνότητας σύμφωνα με την Οδηγία «Σεβέζο ΙΙ».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες