26/1/11

Πλαφόν στη φορολογία 11 επαγγελμάτων


Με πληθυσμιακά κριτήρια θα γίνεται η δήλωση εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, οικονομολόγοι και λογιστές μπαίνουν, μεταξύ άλλων, στο στόχαστρο.Πλαφόν στη φορολογία 11 επαγγελμάτων
Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν 11 ελευθέρα επαγγέλματα που θα ελεγχθούν με βάση τα νέου τύπου τεκμήρια και τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης και των συναλλαγών τους.


Πρόκειται για γιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, τοπογράφους, οικονομολόγους, συμβούλους επιχειρήσεων, λογιστές και φοροτέχνες οι οποίοι ανάλογα με την πόλη που έχουν την έδρα τους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από ένα ορισμένο ύψος.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι προτεραιότητα στους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές αποκτούν οι επιτηδευματίες που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από τη δραστηριότητά τους αυτή δεν υπερβαίνει τα είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, τα είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για πόλεις άνω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων και τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για πόλεις κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων.
Το φορολογικό μπλόκο στους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει συλλογή και διασταυρώσεις στοιχείων για τα εισοδήματα και την περιουσία από δικηγορικούς συλλόγους, συμβολαιογράφους, τεχνικά επιμελητήρια, πολεοδομίες και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Πλαφόν στη φορολογία 11 επαγγελμάτων
Με βάση τα στοιχεία θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος που θα πρέπει να δηλώνει ο φορολογούμενος για να καλύπτει τα τεκμήρια διαβίωσης και παράλληλα θα γίνεται έλεγχος με βάση το «πόθεν έσχες». Σε περίπτωση αποκλίσεων θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι, προσαυξήσεις, ακόμα και ποινικές διώξεις για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ
Στο 50% από 25% σήμερα αυξάνεται το ποσοστό προκαταβολής φόρου για προσφυγή στα δικαστήρια. Ειδικότερα, όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιούμενων φόρων και τελών. Η ρύθμιση ισχύει και για τον ΦΠΑ. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει συμβιβασμός στο 1/3.
Βαριές «καμπάνες» για φοροφυγάδες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες