ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

19/1/11

Στην εφορία με προσοχή

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι φέτος οι φορολογούμενοι στη συμπλήρωση της δήλωσή τους. Τι αλλάζει σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών. Τα νέα τεκμήρια
Πληθώρα αλλαγών φέρνει
το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης για το 2011 με περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά της χώρας να καλούνται να το συμπληρώσουν, δηλώνοντας στην Εφορία τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010.
Το νέο έντυπο, τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του οποίου δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο σε σχέση με το παρελθόν, και περιλαμβάνει αλλαγές σε τουλάχιστον 30 σημεία, όπως, για παράδειγμα, στους πίνακες για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, στους οποίους δηλώνονται οι κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.
Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν τα εισοδήματά τους με τέτοιο τρόπο ώστε να φορολογηθούν με βάση τα νέα αυστηρότερα τεκμήρια δηλώνοντας για πρώτη φορά ακίνητα και καταθέσεις στο εξωτερικό, ποσά που δαπάνησαν για υπηρετικό προσωπικό κτλ.
Όσον αφορά τις αποδείξεις, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τις υποβάλουν σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών. Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις, κρατούν τις αποδείξεις και τις παραδίδουν μόνο εαν τους τις ζητήσουν.
Οι προθεσμίες για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, αρχίζουν να εκπνέουν από την 1η Μαρτίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και  ολοκληρώνονται στις 31 Μαϊου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους (ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ).
Τι αλλάζει
*Η πιο σημαντική ίσως αλλαγή αφορά στα νέα τεκμήρια, τα οποία στοχεύουν στους φορολογούμενους (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες), οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και πλέον θα φορολογούνται με βάση την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πίνακα 5 του εντύπου Ε1, όπου αναγράφονται τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τις "αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης" και τις "δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων", δηλαδή με βάση το νέο σύστημα τεκμηρίων.
*Οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν τα ποσά αυτά στη νέα φορολογική δήλωση, προκειμένου να ακολουθήσουν έλεγχοι, για να διαπιστωθεί εάν δηλώθηκαν τα ποσά των τόκων, εάν καταβλήθηκε ο φόρος 8% για την παραμονή των κεφαλαίων στην αλλοδαπή και εάν η απόκτηση των χρημάτων ήταν νόμιμη (έλεγχοι «πόθεν έσχες»).
*Στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου (πίνακας 2), προστέθηκε κωδικός που πρέπει να συμπληρωθεί από όσους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι εντοπίσθηκαν το 2010 να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.  Κι αυτό διότι αν η παράβαση (μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή ανακριβής καταχώρισή τους στα βιβλία) ξεπερνά σε καθεμία περίπτωση ξεχωριστά το ποσό των 1.200 ευρώ, τότε ο επαγγελματίας χάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ (κωδικός 021).
*Από το τρέχον έτος, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθίσταται υποχρεωτικά ηλεκτρονική για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ενώ όσοι επιτηδευματίες ξεκίνησαν νέα επιχείρηση μέσα στο 2010 και είναι κάτω των 35 ετών απαλλάσσονται του φόρου για τρία χρόνια και για καθαρά κέρδη ώς 30.000 ευρώ.
*Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν μείωση στα ακαθάριστα έσοδά τους για 2 συνεχή οικονομικά έτη, αλλά δεν έκαναν στο διάστημα αυτό απολύσεις (κωδικός 025).
*Σε νέο κωδικό οι φορολογούμενοι καλούνται να απαντήσουν αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (κωδικός 027), όπως επίσης και αν είναι συνταξιούχοι και έχουν γεννηθεί πριν από το 1945 (κωδικός 013) που σε μια τέτοια περίπτωση έχει μείωση τεκμηρίου.
*Από τη τσιμπίδα του ΥΠΟΙΚ δεν γλιτώνουν ούτε οι μέχρι πρότινος ευνοημένοι της Εφορίας όπως αθλητές, καλλιτέχνες κτλ και όσοι  είχαν ιδιαίτερη μεταχείριση από την εφορία αφού καταργούνται οι κωδικοί όπου δήλωναν ξεχωριστά τα εισοδήματά τους καθώς πλέον θα φορολογούνται σε ενιαία κλίμακα.

Νέοι κωδικοί-Ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη
*Κωδικοί 661- 662: Συμπληρώνονται από όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
*Κωδικοί 783-784: Αναγράφονται  τα ποσά των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων στη χρήση 2010. Τα ποσά από επαναπατριζόμενα κεφάλαια μπορούν να διατεθούν μόνο για την κάλυψη των εκμηρίων που ορίζονται στο άρθρο 17 του Κ.Φ.Ε.
*Καθιερώνονται και άλλοι νέοι κωδικοί όπου οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τα καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από ατομική αγροτουριστική επιχείρηση μέχρι 10 δωματίων και το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα.
*Τέλος νέοι είναι και οι κωδικοί για το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται (ως κατοικίες, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κ.λπ.), εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και ξεκίνησαν να ανασκευάζονται από τις 23 Απριλίου 2010.
Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο ΕΔΩ.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες