ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

23/1/11

Έριδα για τα θρησκευτικά



Το ότι το μάθημα των θρησκευτικών κάποια στιγμή θα άναβε φωτιές ήταν αναμενόμενο. H εκκλησία έρχεται να ζητήσει κανόνες στο νέο πλαίσιο. Το πρόβλημα με την ΕΕ και η πρόταση για τα κατηχητικά

Το μείζον πρόβλημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς, θέλει να αντιμετωπίσει η Εκκλησία.
Ειδική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου μελέτησε το ζήτημα και υπέβαλε υπόμνημα στους μητροπολίτες, όπως αναφέρει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".
Η επιτροπή θεωρεί πως τον πρώτο ρόλο τον έχει η Πολιτεία ενώ αναγνωρίζει ως πρωταρχικό πρόβλημα στη σημερινή κατάσταση τη σύνθεση των σχολικών τάξεων, δηλαδή την συνύπαρξη μαθητών διαφορετικών παραδόσεων. Έτσι το σημερινό σχολείο δεν αποτελεί πλέον ενιαίο χώρο όπως στο παρελθόν.
Επίσης, δεν είναι ακόμα σαφές τι γίνεται ως προς το κατά πόσο, το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό ή όχι.
Δύο κυρίαρχες τάσεις
Παρόλα αυτά, και η επιτροπή δεν έχει ξεκάθαρη ακόμα στάση, καθώς όπως φαίνεται, κυριαρχούν δύο απόψεις.
Η πρώτη λέει πως το μάθημα των θρησκευτικών αν και κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, αφορά όλους τους ορθόδοξους μαθητές. Για εκείνους που δεν είναι ορθόδοξοι, λέει η συγκεκριμένη άποψη, είναι σωστό να διδάσκεται το μάθημα της δικής τους θρησκευτικής πίστης.
Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη η οποία λέει πως το μάθημα επιβάλλεται να μη μετατραπεί σε προαιρετικό διότι μετά θα καταλήξει να καταργηθεί. Επομένως, λέει πάντα αυτή η άποψη, πρέπει να είναι κοινό για όλους τους μαθητές και μάλιστα με έμφαση στην ορθόδοξη παράδοση.
Η επιτροπή όμως έχει ακόμα ένα δεδομένο να αντιμετωπίσει. Ο τίτλος του μαθήματος πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να μην προκαλέσει την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ή τις ελληνικές ανεξάρτητες αρχές.
Πώς όμως θα καταστεί δυνατό αυτό, αφού έτσι θα έχει εξαλειφθεί ο όρος "θρησκεία";
Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ πρότεινε να αναλάβει τη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών η ίδια η εκκλησία, μέσα από τα κατηχητικά σχολεία.
Το συμπέρασμα το οποίο εξάγεται είναι το εξής:
Αφενός, η Σύνοδος θα εγκρίνει το τελικό κείμενο της επιτροπής και θα το παραδώσει στο υπουργείο Παιδείας, αλλά τούτο είναι το δεδομένο και το πλέον απλό.
Αφετέρου, κι εκεί έγκειται το μέγα ζήτημα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χρειάζεται να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιο προοδευτικές θέσεις, τις οποίες εκφράζουν ορισμένοι ιεράρχες, αλλά και στις πλέον σκληροπυρηνικές, όπως αυτή του Δανιήλ, με τους ακραίους ιεράρχες να πιέζουν, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες