ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

5/2/11

WikiLeaks: "Έτσι πέθανε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς"

ImageΦως στη ζωή μέσα στην φυλακή του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μέσα στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, όπου δικαζόταν για "εγκλήματα πολέμου", ρίχνει απόρρητο τηλεγράφημα Αμερικανού διπλωμάτη που διέρρευσε από τον ιστότοπο WikiLeaks.
Το τηλεγράφημα περιγράφει τον Μιλόσεβιτς ως "παθιασμένο" αναγνώστη δικαστικών θρίλερ, ως άνθρωπο που, πάνω απ' όλα, του άρεσε να ακούει Φρανκ Σινάτρα στο κελί του και που έκανε τον περίπατό του στην αυλή της φυλακής, ό,τι καιρό κι αν έκανε. Επίσης αναδεικνύονται και οι ευθύνες των δεσμωτών του που τον άφησαν να πεθάνει αφού δεν έλαβαν υπ'όψιν τους τις προειδοποιήσεις των γιατρών

Η αμερικανική πρεσβεία στη Χάγη έστειλε το τηλεγράφημα αυτό τον Νοέμβριο του 2003, ενώ η δίκη του πρώην προέδρου της Σερβίας έμπαινε ενώπιον του ΔΠΔ έμπαινε στη δεύτερη χρονιά της. Ο συγγραφέας του εγγράφου είχε συνομιλήσει με τον επικεφαλής της φυλακής του ΔΠΔ, Τιμ Μακφάντεν. Ο τελευταίος ερχόταν καθημερινά σε επαφή με τον Μιλόσεβιτς και είχε πρόσβαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών του με την οικογένεια και τους φίλους του, αλλά και στον ιατρικό φάκελό του.

Ο Μιλόσεβιτς υπέφερε από υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης του, στην οποία αντιμετώπιζε κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το ρόλο που διαδραμάτισε στους πολέμους που οδήγησαν στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του '90.

Μεγάλο μέρος του τηλεγραφήματος είναι αφιερωμένο στην υγεία του Μιλόσεβιτς, που απειλούσε τη συνέχιση της δίκης. Οι διπλωμάτες όμως φαίνεται πως εκτιμούσαν ότι τα καρδιακά προβλήματά του ήταν "διαχειρίσιμα", μολονότι ήταν "σοβαρά" και "δύσκολα ελέγχονταν με φάρμακα".

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πέθανε στις 14 Μαρτίου 2006, πριν λήξει η δίκη του, από καρδιακό επεισόδιο.
www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες