ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

7/3/11

Τα ευτράπελα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου κάνουν εμφανή την αδυναμία διοίκησης πριν ακόμα αρχίσουν τα... δύσκολα

Το μεγάλο μας τσίρκο στον Δήμο Αθηναίων








Το μεγάλο μας τσίρκο στον Δήμο Αθηναίων
Καμίνι που βράζει θυμίζει η πολυσυλλεκτική παράταξη του δημάρχου Γ. Καμίνη, καθώς πριν καν συμπληρωθεί δίμηνο η νέα δημοτική αρχή παρουσιάζει συμπτώματα παραλυσίας. Μέσα σε ένα δίμηνο είχαμε παραιτήσεις αντιδημάρχων, αλλεπάλληλα μπάχαλα στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, με την παρουσία φίλων της Χρυσής Αυγής, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο από τη δημοτική αρχή.



Το πείραμα Καμίνη προεκλογικά είχε όλες τις προϋποθέσεις για να υπάρξει μια νέα αρχή, καθώς μετά από πολλά χρόνια απομακρύνθηκε από το τιμόνι του μεγαλύτερου δήμου της χώρας η συντηρητική παράταξη. Υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν με την αλλαγή στον Δήμο Αθήνας δεν πρέπει να διαψευστούν επεσήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του Δήμου Αθήνας αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.
Η πολιτική γεωγραφία του νέου δημοτικού συμβουλίου θυμίζει ουράνιο τόξο, ενώ και στην πλειοψηφούσα παράταξη συμβαίνει το ίδιο, αν και εδώ τον τόνο δίνουν οι πιο έμπειροι πολιτικά, οι οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοκρατικής Αριστεράς, εξ αυτών οι τέσσερις είναι αντιδήμαρχοι.
Η δημόσια διαφωνία δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στην πλειοψηφία, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή ψήφισμα για την απεργία των μεταναστών και οι παραιτήσεις αντιδημάρχων προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη, πολύ δε περισσότερο όταν χωρίς δεύτερη σκέψη τις έκανε αποδεκτές ο δήμαρχος Γ. Καμίνης.
Η πρωτιά
Hταν η πρώτη φορά στα χρονικά του δημοτικού συμβουλίου που η πλειοψηφία δεν στήριξε σύσσωμη πρόταση του δημάρχου.
Από την άλλη το σκηνικό που στήνεται σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κάθε άλλο παρά παραγωγικό είναι. Τα ευτράπελα ουκ ολίγα και πολλές φορές ανησυχητικά. Φασιστικοί χαιρετισμοί του Ν. Μιχαλολιάκου, ο οποίος συνοδεύεται από φίλους του, ενώ πρόσφατα κινδύνεψε να μετατραπεί σε... ρινγκ η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στην πλατεία Κοτζιά με αφορμή και πάλι το μεταναστευτικό. Με τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής να εκτοξεύει βαριές εκφράσεις προς τον κ. Μπέη, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, να επικρατεί χάος και να διακόπτεται η συνεδρίαση και λίγο αργότερα ο Γ. Καμίνης να εκφράζει ψυχρά τον προβληματισμό του για τα όσα συνέβησαν.
Σημειώνεται ότι στη δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μιχαλολιάκος έφθασε έξω από το κτίριο με τη συνοδεία τεσσάρων ανδρών και όταν η ασφάλεια ζήτησε να ψάξει τους συνοδούς υπήρξε ένταση. Σημειώνεται ότι και στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μιχαλολιάκος είχε εμφανισθεί με φουσκωτούς.
Η ιστορία είναι ότι όλα αυτά μεταφέρονται και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και άλλα ευτράπελα, με το προεδρείο να αδυνατεί να παρακολουθήσει τα... δρώμενα και τον δήμαρχο να παρέμβει αποφασιστικά.
Κάποιοι μιλάνε για δημοτικό συμβούλιο μπάχαλο με εμφανή αδυναμία διοίκησης αλλά και μεγάλη πολιτική απειρία διαχείρισης κρίσεων.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό της κρίσης και της εσωστρέφειας, διέξοδο στο αδιέξοδο αναζητεί το επιτελείο Καμίνη. Αγνωστο είναι όμως αν θα το επιτύχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημαίνον στέλεχος που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο για την επιλογή του Γ. Καμίνη για τον δήμο Αθήνας μας επεσήμανε απλά ότι από Συνήγορος του Πολίτη έγινε δήμαρχος. Πρόσθεσε δε ότι η πολυχρωμία είναι ζωντάνια, αλλά όταν θα έρθουν στην επιφάνεια δισεπίλυτα θέματα, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν.
ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Τι θα γίνει όταν θα συζητήσουμε για Ελαιώνα και σκουπίδια;
Δι' ασήμαντον αφορμή θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του χρονικού παραίτησης αντιδημάρχων, πριν από λίγες μέρες, εν μέσω συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αφορμή η μη ψήφιση της πρότασης του δημάρχου για τους απεργούς πείνας της Υπατίας.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο κατατέθηκαν δύο προτάσεις - ψηφίσματα, τα οποία καταψηφίστηκαν και τα δύο, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης. Μεταξύ των παραιτηθέντων αντιδημάρχων ήταν στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς και ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης δεν είχε ανοίξει μύτη, καθώς ομόφωνα όλοι αποδέχθηκαν ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας.
Στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα μίλησε για λάθος παραιτήσεις ψέγοντας τους συντρόφους του, αλλά και από την άλλη για απειρία Καμίνη που δεν έδειξε ευελιξία. Μάλιστα χαρακτήρισε υπερβολική την ευαισθησία των παραιτηθέντων αντιδημάρχων και μίλησε για κακή διαχείριση ζητημάτων.
Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι νωρίς ξεκίνησαν οι δυσκολίες και πως τα δύσκολα έρχονται και είναι μπροστά, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για τα όσα μπορεί να συμβούν σε επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως το μεγάλο θέμα αξιοποίησης του Ελαιώνα, τα σκουπίδια και η διαχείριση των απορριμμάτων. Η προσπάθεια επαναφοράς των ισορροπιών στην πλειοψηφούσα παράταξη έχει αρχίσει, καθώς και να κλείσουν οι ρωγμές. Το ζητούμενο ωστόσο είναι εάν η ρήξη είναι βαθιά και άφησε τα σημάδια της στην πλειοψηφούσα παράταξη.
Εσάρπες, ποδήλατα και φουσκωτοί

Στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου - ορκωμοσία- έγιναν πολλά... Εξω από το δημαρχιακό μέγαρο μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Αμυράς ήρθε με το ποδήλατό του φορώντας τη στολή του ποδηλάτη και μέσα στην αίθουσα η κ. Πορτάλιου να μιλά για τον ρόλο της Εκκλησίας στην ορκωμοσία, και ο Ψινάκης με την πορτοκαλί εσάρπα του να δίνει το παρών πρωτεύοντας σε ψήφους. Μέχρι τώρα ο κ. Ψινάκης κρατά στάση αναμονής και πολλοί λένε όταν αν μιλήσει -απευθυνόμενος κυρίως προς τον κ. Μιχαλολιάκο- πολλά μπορεί να συμβούν. Πάντως, όλα δείχνουν ότι οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα έχουν πολλά ακόμη απρόοπτα και εκπλήξεις. Μια σπίθα αρκεί για να στραφούν και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στο δημαρχιακό μέγαρο.
Αλλο κλίμα στη Θεσσαλονίκη
Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Μπουτάρης
Ο Γιάννης Μπουτάρης και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κάθε Δευτέρα, που μεταδίδεται πλέον απευθείας από τη δημοτική τηλεόραση TV-100, αν μη τι άλλο έχουν πετύχει να συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων.
Εντονα κινητικός, άλλοτε να κάθεται στο έδρανο του δημάρχου σε...αντισυμβατική στάση και τον περισσότερο χρόνο να περιφέρεται και να συζητά μέσα στην αίθουσα. Στις ομιλίες και παρεμβάσεις του ο Γ. Μπουτάρης δεν κρύβει λόγια και η γνωστή αμεσότητά του ίσως και να σοκάρει κάποιους. Την περασμένη Δευτέρα αναφερόταν σε ένα κτίσμα- περίπτερο του Γ' Σώματος σε κεντρικό σημείο κοντά στο δημαρχείο, το οποίο σκοπεύει να το ζητήσει από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να το μετατρέψει σε βρεφονηπιακό σταθμό.
Εκεί υπάρχουν τρεις φαντάροι που...κωλοβαράνε είπε με το γνωστό ταμπεραμέντο του. Και μπορεί να ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά, η έκφραση όμως μεταφέρθηκε μέσω της τηλεόρασης παντού.
Λίγο αργότερα θέλησε να στείλει το μήνυμα παντού ότι θα είναι αμείλικτος σε θέματα παράνομης στάθμευσης και ιδιαίτερα σε χώρους όπως τα πεζοδρόμια και οι διαβάσεις διέλευσης ατόμων με αναπηρία. Οταν είμαστε γουρούνια θα κυλιόμαστε στη λάσπη! Δεν γίνεται να παρκάρουν κάποιοι πάνω στα πεζοδρόμια Είναι αδιανόητο!
Αλλωστε ο ίδιος ο δήμαρχος κυκλοφορεί με αυτοκόλλητα στις τσέπες του σακακιού του που γράφουν Είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω. Και δεν διστάζει, ακόμη και όταν έχει δίπλα του τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, να πεταχτεί στο απέναντι πεζοδρόμιο για να το κολλήσει στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου που ο οδηγός του το έχει παρκάρει προκλητικά πάνω στο πεζοδρόμιο.
Και απέναντι στους υπεύθυνους ενός ιατρικού συνεδρίου, που ζητούσαν από τον ίδιο να επιτραπεί στους εκατοντάδες συνέδρους να παρκάρουν στην παραλία, ήταν ανένδοτος. Πάρκινγκ υπάρχουν και να πάνε να πληρώσουν είπε. Αλλά ούτε σε όσους προσήλθαν την περασμένη Κυριακή στη συγκέντρωση του Μίκη Θεοδωράκη στο Βελλίδειον της ΔΕΘ, παρκάροντας πάνω σε πεζοδρόμια, διαβάσεις κλπ. δεν χαρίστηκε. Κάλεσε τη δημοτική αστυνομία και τους ζήτησε να κάνουν τα προβλεπόμενα.
Παναγιώτης Τσούτσιας

/www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες