7/3/11

Τουρκία: Φυλάκιση πέντε δημοσιογράφων λόγω Εργκένεκον

Άλλοι πέντε δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν μετά την απαγγελία κατηγορητηρίου για την υπόθεση Εργκένεκον για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Κατηγορίες για συμμετοχή τους στη συνωμοσία Εργκένεκον για την ανατροπή της μετριοπαθούς ισλαμικής κυβέρνησης απαγγέλθηκαν χθες βράδυ σε πέντε Τούρκους δημοσιογράφους, την επαύριο της απαγγελίας ανάλογου κατηγορητηρίου κατά άλλων δύο δημοσιογράφων, στα πλαίσια της ίδιας υπόθεσης που έχει προκαλέσει αναταραχή στην πολιτική ζωή της χώρας.
Οι πέντε δημοσιογράφοι είχαν τεθεί σε προσωρινή κράτηση μετά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και κατέληξε στη σύλληψη 10 ατόμων, στην πλειονότητά τους δημοσιογράφων.
Ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Γιαλτσίν Κιουτσούκ περιλαμβάνεται μεταξύ των υπόπτων, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο και οδηγήθηκαν στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.
Χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον δύο γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων, των Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ, οι οποίοι συνελήφθησαν επίσης την Πέμπτη. Η αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα του Τύπου διαβλέπει σε τούτην την επιχείρηση, που από την απαρχή της υπόθεσης, το 2007, έχει οδηγήσει στη σύλληψη εκατοντάδων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, ως μία παρατεταμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπνίξει κάθε διαφορετική πολιτική φωνή.
Χθες, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης τόνισε πως οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν για την αρθρογραφία τους αλλά εξαιτίας «πειστηρίων που δεν μπορούν να δημοσιευθούν» .
Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στον Τύπο και στην ελευθερία της έκφρασης, σε μία χώρα όπου 61 δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα και χιλιάδες άλλοι αποτελούν αντικείμενο ερευνών.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες