ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

24/3/11

Πρώτο βήμα για αποκρατικοποιήσεις

Η Διυπουργική υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου όρισε τους συμβούλους και για την αξιοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος» Με «βαριά χαρτιά» ξεκινάει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, η χρονική επέκταση της σύμβασης και η πώληση ποσοστού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε το τραπεζικό κομμάτι βγει προς πώληση τίθενται στην... πρώτη γραμμή καθώς χθες η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων όρισε συμβούλους και για τις τρεις παρεμβάσεις.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα
προχωρήσει σε δεύτερη φάση στην πώληση του 20% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» διατηρώντας ποσοστό 35%.
Επιπλέον, μέσα στον Απρίλιο παίρνουν σειρά η επέκταση της σύμβασης στον ΟΠΑΠ, οι συμβάσεις παραχώρησης σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, η πώληση της ΛΑΡΚΟ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τα κρατικά λαχεία και η υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου.
Παράλληλα, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με τις εγχώριες τράπεζες προκειμένου να καταγραφούν και να ομαδοποιηθούν ακίνητα (τουριστικά, εμπορικά κ.ά.) .
Μία πρώτη καταγραφή αναμένεται τον Ιούνιο ενώ προωθούνται θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν τη δημιουργία γενικής γραμματείας δημόσιας περιουσίας, την υιοθέτηση του θεσμού της «επιφανείας», την προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία και τον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τα ακίνητα του Δημοσίου.
Οπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες καθώς η τρόικα επιμένει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015 που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση του χρέους. Πάντως, για τις εισηγμένες εταιρείες οι όποιες κινήσεις μετατίθενται για το 2012 λόγω των χαμηλών τους αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο.
Τι αποφασίστηκε
Ετσι εν αναμονή της επίσκεψης της τρόικας, χθες η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε τα εξής:
  • Προσλαμβάνονται χρηματοοικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι για το Ελληνικό, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις για μια σειρά δράσεων όπως η επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, συμβάσεις παραχώρησης σε περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κρατικά Λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου.
  • Επισπεύδεται η δημιουργία γενικής γραμματείας δημόσιας περιουσίας, στην υιοθέτηση του θεσμού της «επιφανείας» για την αξιοποίηση των ακινήτων χωρίς να πουληθεί γη και στην προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία και στον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τα ακίνητα του Δημοσίου.
Εντός του ερχόμενου μήνα θα παρουσιαστεί πλήρες σχέδιο δράσης για τις επιλογές του Δημοσίου ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, τις αποκρατικοποιήσεις και τις αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013 και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Μεταφορών, Δ. Ρέππας, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Βενιζέλος, και Θαλασσίων Υποθέσεων, Γ. Μανιάτης.
Αποφάσεις
Ποιοι είναι οι σύμβουλοι που όρισε η Διυπουργική
  • Αξιοποίηση Ελληνικού: Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι η Citigroup και η Τράπεζα Πειραιώς, ως ειδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος η ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι, ως νομικός σύμβουλος η Δικηγορική Εταιρεία Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες και ως τεχνικός σύμβουλος η Barcelona Strategical Urban Systems AIE.
  • Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι η Εθνική Τράπεζα και η BNP Paribas, νομικός σύμβουλος η Δικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσα.
  • Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Χρηματοοικονομικός σύμβουλος η Lazard & Co Ltd και νομικός σύμβουλος η Δικηγορική Εταιρεία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας.
Κώστας Τσαχάκης
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες