ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

24/3/11

Προκήρυξη πρόωρων εκλογών, το πιθανότερο σενάριο για την Πορτογαλία

Πολλά είναι τα πολιτικά σενάρια στην Πορτογαλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες. Πιθανότερο όλων, η ταχεία διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. «Αυτή η πολιτική κρίση, αυτή τη στιγμή, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη η Πορτογαλία έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών», δήλωσε ο κ. Σόκρατες η παραίτηση του οποίου έγινε μία ημέρα πριν την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο για το ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του προς το έθνος ανέφερε: «Σήμερα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα που στόχευαν στο να αποφευχθεί η προσφυγή της Πορτογαλίας σε ένα πρόγραμμα εξωτερικής οικονομικής
βοήθειας» και κατέληξε λέγοντας ότι «η αντιπολίτευση αφαίρεσε από την κυβέρνηση όλες τις προϋποθέσεις να κυβερνά. Ως εκ τούτου, επέδωσα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας»
Ο πρόεδρος της χώρας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, καλείται τώρα, λιγότερο από δύο εβδομάδες από την έναρξη της δεύτερης προεδρικής του θητείας, μετά την επανεκλογή του στις 23 Ιανουαρίου, να επιχειρήσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με βάση το παρόν κοινοβουλευτικό πλαίσιο ή να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Στην πρώτη περίπτωση, θα ζητήσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου, να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, λύση που θα είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της παρούσας πολιτικής αστάθειας, ή να κινηθεί προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν «σε ένα μίνιμουμ διάστημα 55 ημερών», δηλαδή στα μέσα Μαΐου ή αρχές Ιουνίου. Όποια και να είναι η λύση που θα επιλεγεί από τον πρόεδρο της χώρας και τοποτηρητή , σύμφωνα με το Σύνταγμα, «της εύρυθμης λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών», θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθεί το Συμβούλιο του Κράτους και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο του Κράτους, αποτελείται από ένα 18 μελές συμβουλευτικό όργανο στο οποίο συμμετέχουν πρώην πρόεδροι της πορτογαλικής δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι πρόεδροι των αυτόνομων περιοχών και προσωπικότητες που έχει ορισθεί από το κοινοβούλιο και τον πρόεδρο της χώρας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, πριν από την έναρξη της πολιτικής κρίσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) θα κέρδιζε τις εκλογές χωρίς να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Ο πρόεδρος του PSD Πάντρο Πάσος Κοέλιο, 46 ετών, φαβορί για τη διαδοχή του Ζοζέ Σόκρατες, έχει ήδη ταχθεί υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης διευρυμένης πλειοψηφίας.
Χθες ο Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο τέλος του μήνα, επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες