ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

9/4/11

Γιατί οι Αμερικανοί να ξαναψηφίσουν τον Ομπάμα


Από την "μαγεία" της νίκης του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ στους συμβιβασμούς και την ισορροπία δυνάμεων. Με αφορμή την νέα υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα για τις προεδρικές εκλογές του 2012, το NEWS 247 θυμάται τι υποσχέθηκε και τι κατάφερε να πετύχει (Vids+Pics)
Με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για τις προεδρικές εκλογές του 2012, το NEWS 247 θυμάται την πορεία του και εξετάζει ποιες από τις βασικές δεσμεύσεις του κατάφερε να πραγματοποιήσει, κατά τη διάρκεια της θητείας του και σε ποιους τομείς απέτυχε.

Το πλεονέκτημα της σύγκρισης με τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, έναν από τους χειρότερους προέδρους των ΗΠΑ όλων των εποχών, χάθηκε λόγω των μεγάλων προσδοκιών που δημιούργησε η νίκη του παγκοσμίως.
Αν και η πίστη στις "μαγικές" ικανότητες του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία της χώρας, δεν υφίσταται πια υπάρχουν λόγοι για να τον εμπιστευθούν οι Αμερικανοί.
It Begins With Us-
"Ξεκινάει με εμάς" είναι ο τίτλος ενός βίντεο  που απαρτίζεται από θερμούς υποστηρικτές …πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ… και αποτίμηση του έργου, της πορείας και των προεκλογικών  εξαγγελιών του Δημοκρατικού υποψηφίου.

 Το Αμερικανικό όνειρο
Ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε το 1961  καρπός ενός μεικτού γάμου, με έναν πατέρα απόντα, και μια παιδική ηλικία που θα χαρακτηριζόταν χαοτική.

 Το 1997 εξελέγη εκπρόσωπος μιας από τις φτωχότερες συνοικίες του Σικάγο και αγωνίσθηκε για να εξασφαλίσει κοινωνικές παροχές και σχολεία για τους χαμηλόμισθους.

 Έπειτα από μια αποτυχία να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2000  εξελέγη γερουσιαστής τον Νοέμβριο 2004.

 Τέσσερα χρόνια αργότερα,  το 2008 βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στην "ενότητα" των Αμερικανών και στο όραμα της ανανέωσης του αμερικανικού ονείρου.

 "Επέλεξα να θέσω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές σε αυτή τη στιγμή της ιστορίας διότι πιστεύω βαθιά ότι  μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της εποχής μας,  μόνο ενωμένοι  όλοι μαζί".

 Εκατομμύρια Αμερικανοί ταυτίστηκαν τότε με αυτόν τον αδύνατο άνδρα που ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει για τη συμφιλίωση των Αμερικανών πέραν από τη φυλή, την ηλικία ή το φύλο.
"Δεν υπάρχει μια αριστερή και μια συντηρητική Αμερική, υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει μια μαύρη, μια λευκή , μια λατίνα ή μια ασιατική Αμερική. Υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής...είμαστε ένα", είχε πει.
Ο Μπαράκ Ομπάμα διεκδίκησε την κληρονομιά των δύο ηρώων του: του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Τζον Κένεντι.
Από το Yes we Can στο Yes we can’t
Το όνειρο ξεθώριασε ή ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να τα βάλει με τα λόμπι των ΗΠΑ; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ορισμένες από τις εξαγγελίες του έμειναν στα χαρτιά.

 Το αγκάθι της οικονομίας
Ο Μπάρακ Ομπάμα που εκλέχτηκε λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers είχε υποσχεθεί να κάνει πιο ασφαλές το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Ωστόσο δυόμισι χρόνια μετά την κατάρρευση της οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, που πυροδότησαν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση προκαλώντας ύφεση και την κρατική κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, είναι πιο ισχυρές από ποτέ και τον λογαριασμό πλήρωσαν οι φορολογούμενοι
Ο Ομπάμα, υποσχέθηκε ότι η διακυβέρνησή του θα συνοδευόταν από "μπαράζ μέτρων κατά της κουλτούρας της απληστίας και της συνωμοσίας", που σύμφωνα με τον ίδιο οδήγησαν στην κρίση.

 Αν και υποσχέθηκε να το αλλάξει το σύστημα, τελικά συγκρότησε την οικονομική του ομάδα με ανθρώπους που βοήθησαν στη δημιουργία του!
Ο 50χρονος Τίμοθι Γκάιντνερ,  υπεύθυνος για την εποπτεία των τραπεζών ως πρόεδρος της Federal Reserve New York, έγινε υπ. Οικονομικών και μάλιστα έκανε προσωπάρχη του έναν πρώην λομπίστα της Goldman Sachs.
Γκουαντάναμο
Τεράστια μπορεί να θεωρηθεί η ήττα του Ομπαμα και  στο θέμα του Γκουαντάναμο.  Αναλυτές θεωρούσαν ότι ήταν ένας από τους  πιο "ευαίσθητους στόχους" του.
Κατά την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του μετά την εκλογή του, στις 4 Νοεμβρίου του 2008 είχε δηλώσει "Έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κλείσω το Γκουαντάναμο και θα επιμείνω σ’ αυτό".
Παράλληλα επιβεβαίωσε  ότι σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση βασανιστηρίων ως μέθοδο ανάκρισης  από τον αμερικανικό στρατό.

 "Είπα πολλές φορές ότι η Αμερική δεν βασανίζει. Και θα βεβαιωθώ ότι δεν βασανίζουμε", δήλωσε.
Το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και το τέλος των βασανιστηρίων, πρόσθεσε ο Ομπάμα, "εντάσσονται σε μια προσπάθεια για να μπορέσει η Αμερική να ξαναβρεί τη θέση της στο επίπεδο της ηθικής".
Σχεδόν δυο χρόνια αργότερα στις 7 του περασμένου Μάρτη , πολύς κόσμος απογοητεύτηκε στο άκουσμα της διατήρησης της βάσης Γκουαντάναμο. Η οδηγία που εξέδωσε  σαφώς απέχει από την αρχική του πρόθεση.
Δημιουργεί ένα διαφορετικό πλαίσιο για όσους κρατούνται εκεί. Δίνει τη δυνατότητα να δικαστούν αυτοί από στρατιωτικές επιτροπές. Κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους να έχουν συνήγορο και να λάβει αυτός γνώση της δικογραφίας - ήταν ανήκουστα στο προηγούμενο καθεστώς.
Η Λιβύη ένα δεύτερο Ιράκ;
Ο κόσμος που έβλεπε στα μάτια του Ομπάμα ένα φιλειρηνιστή απογοητεύτηκε από τον τρόπο που προσπάθησε να προασπιστεί την "ανθρωπιστική παρέμβαση των ΗΠΑ" στη Λιβύη .
"Γνωρίζαμε ότι αν περιμέναμε ακόμα μία μέρα, η Βεγγάζη θα γινόταν τόπος σφαγής που θα αντηχούσε σε όλη την περιοχή και θα στιγμάτιζε τη συνείδηση της υφηλίου".
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για ηθικές αξίες και εθνική ασφάλεια χωρίς να εξηγήσει πώς και γιατί αίφνης η Λιβύη συνιστά απειλή για τις ΗΠΑ.

 Και, παρότι βεβαίωσε ότι στόχος του είναι τελικά η ανατροπή του Καντάφι, παραδέχθηκε ότι "μάλλον δεν θα επιτευχθεί" μόνον με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτή τη φορά, δεν θα υπάρξουν αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις.

 Κυρίως, όμως, παρέλειψε να διατυπώσει τη στρατηγική εξόδου, η έλλειψη της οποίας κρατά ακόμα "δέσμιους" τους Αμερικανούς στρατιώτες σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Και στο Ιράκ;
"Το Ιράκ είναι ελεύθερο να λάβει τις δικές του αποφάσεις, όπως κάθε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος" ανέφερε στις 23 του περασμένου Αυγούστου.
Την αφορμή έδωσε η απόσυρση των τελευταίων μάχιμων μονάδων από το Ιράκ. Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα έπεσε κάτω από τις 50.000 για πρώτη φορά μετά την εισβολή του 2003.

 Όσοι παρέμειναν μετά την 1η Σεπτεμβρίου είχαν  συμβουλευτικό ρόλο και δεν  μετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Προβλέπεται ότι θα έχουν επιστρέψει  στις  ΗΠΑ έως το τέλος του 2011.
Τι πέτυχε ο Μπαράκ Ομπάμα
Το Σύστημα υγείας
Ιστορική νίκη για τον Μπαράκ Ομπάμα  αποτέλεσε η τελική έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος Υγείας, επεκτείνοντας την ασφαλιστική κάλυψη σε σχεδόν όλους τους πολίτες.
Το νομοσχέδιο αυτό ήταν η κορυφαία προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής του Ομπάμα, καθώς επεκτείνει την υγειονομική περίθαλψη των φτωχών, επιβάλλει νέους φόρους στους εύπορους και απαγορεύει πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών όπως να αρνούνται να καλύψουν ανθρώπους με ήδη διαπιστωμένα προβλήματα υγείας.

 Αμέσως μετά την υπογραφή την έγκριση του νομοσχεδίου άρχισαν οι δυσκολίες για την εφαρμογή του. Έτσι για παράδειγμα η πολιτεία της  Φλόριντας έκρινε αντισυνταγματικό, το νομοσχέδιο.
Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα  η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα άσκησε έφεση η οποία  θα συζητηθεί στο Ανώτατο Εφετείο των ΗΠΑ, που βρίσκεται στην Ατλάντα και το επίμαχο σημείο, που θεωρήθηκε από τους πολέμιους του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικό, αφορά τη μέριμνα, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν το ποσοστό της υγειονομικής τους συνδρομής, διαφορετικά θα τιμωρούνται με πρόστιμο.
Η αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας των Η.Π.Α
Ο Ομπάμα φρόντισε ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να κάνει εμφανείς τις θέσεις του πάνω σε διεθνή θέματα και να δεσμευτεί για μία πάγια και σταθερή εξωτερική πολιτική.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέταξε ως βασικό μέλημά του την εξάλειψη της τρομοκρατίας, την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα και τη σταθεροποίηση του Ιράκ. Όσον αφορά το Ιράν, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ενώ δεν αποκλείει την έναρξη των απευθείας επαφών με την ηγεσία του κράτους, με σκοπό την παύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

 Μία κίνηση που ωστόσο προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν η νέα πολιτική προσέγγισή του απέναντι στην Κούβα. Η απόφασή του να αρθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια και τα εμβάσματα των Αμερικανοκουβανών στην πατρίδα τους επιφέρει σημαντική ρωγμή στο καθεστώς του αποκλεισμού και του απομονωτισμού της Αβάνας.

Η ισχυρή απήχηση που είχε η εκλογή του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην Ευρώπη βοήθησε τον Ομπάμα να αναπτύξει στενούς δεσμούς με τους ευρωπαίους ηγέτες σε αντίθεση με τον προκάτοχό του. Η σχέση αυτή μετατρέπεται σε μία νέα προσέγγιση πάνω στα θέματα των πυρηνικών, των κλιματικών αλλαγών κ.ά.
Δείτε εδώ φωτογραφίες με ξένους ηγέτες







Περιβαλλοντική πολιτική
Ο Ομπάμα διαφοροποιήθηκε από  την περιβαλλοντική πολιτική που εφάρμοσε ο προκάτοχός του, αμέσως μετά την ορκωμοσία του στο Λευκό Οίκο.
Αρχικά είχε δεσμευτεί για μια πιο  δυναμική πολιτική ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει την εκμετάλλευση φυσικών πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική αλλά και τα βιοκαύσιμα που παράγονται από απόβλητα, επενδύοντας 15 δις $ το χρόνο.
"Η προεδρία μου θα ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο στην ηγεσία της Αμερικής στα θέματα των κλιματικών αλλαγών που θα ενισχύσει την ασφάλεια και θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες δουλειές στο μέλλον", ανέφερε ο νέος Ομπάμα  μετά την ορκωμοσία του, ο οποίος δεν παρέλειψε να κατακρίνει την πολιτική που ακολούθησε ο Τζορτζ Μπους σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον.

 Άμεσες ήταν και οι ενέργειες της κυβέρνησης του μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στο Κόλπο  του Μεξικού. Δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να καθαριστεί η πετρελαιοκηλίδα, τονίζοντας ότι η BP ευθύνεται και είναι υποχρεωμένη να καλύψει το κόστος της απορρύπανσης.
"Θέλω να ξέρω τίνος τον κ... να κλωτσήσω", δήλωσε εξοργισμένος, ανεβάζοντας τους τόνους, ο Ομπάμα  σε συνέντευξή του στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC "Today", αναφερόμενος στις επισκέψεις του στις πληγείσες από την πετρελαιοκηλίδα περιοχές.

 "Δεν κάθομαι έτσι απλά να μιλάω με ειδικούς σαν να πρόκειται για σεμινάριο κολεγίου. Μιλούμε με τους τύπους αυτούς διότι εν δυνάμει έχουν την καταλληλότερη απάντηση και έτσι ξέρω τίνος τον κ... να κλωτσήσω"  ανέφερε συγκεκριμένα ο Ομπάμα, καταγράφοντας, ίσως, την πιο οργισμένη αντίδραση του αμερικανού προέδρου για την  οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, την χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ.
news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες