30/9/10

Στην Αγορά τα 25 δισ. ευρώ για την τόνωσή της

 Ας  κάνουμε ένα απλο υπολογισμό 28 Δις που έδωσε η ΝουΔουλα , 10 Δις που έδωσε το ΠΑΣΟΚ πριν απο 7 μήνες και άλλα 25 Δις τώρα...πόσα μας κάνουν???


Tης Κ. ΦΛΩΡΟΥ

Τη δέσμευση των τραπεζών να διοχετεύσουν στην αγορά τα 25 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου και να συμβάλουν στα προβλήματα της αγοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω ενός «Συμφώνου Ρευστότητας», έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών, και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ.κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Οι συμμετέχοντες στην προγραμματισμένη συνάντηση στο υπουργείο
Οικονομικών συζήτησαν για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ κατέληξαν σε πέντε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην συνεργασία σε φορολογικά ζητήματα.
Πιο συγκεκριμένα:
1) Η διάθεση των 25 δισ. ευρώ θα προσδιορίζεται από ξεχωριστές συμφωνίες με κάθε τράπεζα και θα παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τους Επιτρόπους που έχει το Ελληνικό Δημόσιο σε κάθε τράπεζα.
2) Οι τράπεζες θα συμμετέχουν στη διαδικασία της περαίωσης παρέχοντας δάνεια στις επιχειρήσεις για να πληρώσουν το ποσό, ενώ θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι σχετικές δυνατότητες που δίνονται μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Το ΤΕΜΠΜΕ θα ξεκινήσει να λειτουργεί από σήμερα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ούτως ώστε να μπορέσει να υπάρξει δυνατότητα των επιχειρήσεων να μπουν στη ρύθμιση.
3) Οι τράπεζες θα μετέχουν στο νέο φορολογικό νόμο, καθώς συμφώνησαν στην άμεση δημιουργία επαγγελματικών λογαριασμών (ενός για κάθε επιχείρηση) μέσα από τους οποίους θα διακινούνται υποχρεωτικά όλες οι πληρωμές με αξία μεγαλύτερη από 1.500 ευρώ.
4) Ολες οι πληρωμές των πολιτών θα γίνονται με ηλεκτρονική χρεωστική κάρτα στην οποία θα είναι ενσωματωμένο το ΑΦΜ τους. Στόχος είναι να μην κυκλοφορεί ρευστό στην αγορά και να εντοπιστούν όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις.
Η χρεωστική κάρτα θα εκδίδεται από τις τράπεζες ή το υπουργείο Οικονομικών και θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να την χρησιμοποιεί για τις πληρωμές του ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές του και να μην χρειάζεται να συλλέγει αποδείξεις. Μέσω των λεγόμενων POS που υπάρχουν στα μαγαζιά, δηλαδή τα μηχανήματα με τα οποία περνάνε οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, θα εγγράφονται στον «λογαριασμό» του πολίτη οι «πόντοι» από τις αποδείξεις που έχει.
Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται ο τζίρος στα μαγαζιά και θα διασταυρώνεται στη συνέχεια με τα στοιχεία τα οποία δηλώνουν οι επιχειρηματίες.
Οσον αφορά στην απόδοση του ΦΠΑ, σχεδιάζεται οι ταμειακές μηχανές να συνδεθούν με το τραπεζικό σύστημα, αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την απευθείας πληροφόρηση του υπουργείου Οικονομικών.
5) Οι τράπεζες συμφώνησαν να μετέχουν σε προγράμματα του Δημοσίου, όπως τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων αλλά και ανακυκλούμενων πιστώσεων που γίνονται με τη συνέργεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, «Jeremie» και «Jessica». 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες