ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

30/9/10

"Δεν βγαίνει από πουθενά ζημιά του Δημοσίου"

Με αυστηρά πολιτικούς όρους και συγκεκριμένες αναφορές που ξεμπροστιάζουν το ΠΑΣΟΚ καταδεικνύοντας τις ανίερες μεθοδεύσεις του στην υπόθεση του Βατοπεδίου, τοποθετήθηκε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην απαντητική επιστολή του προς την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής.
Μέσα σε δυόμισι σελίδες και με το δωρικό ύφος που τον διακρίνει, ο κ. Καραμανλής "κατεδαφίζει" το προκατασκευασμένο κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ παρέχοντας παράλληλα πλήρη κάλυψη στους υπουργούς του για τους χειρισμούς που έκαναν.
Ο τέως πρωθυπουργός συνοψίζει την τοποθέτησή του για την υπόθεση, σε έξι επισημάνσεις που αφορούν την ουσία των ανταλλαγών.
1. Σημειώνει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του Μαρτίου 2004 κυβερνήσεις.
2. Παρατηρεί ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης της Ν.Δ., ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθ' όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών.
3. Τονίζει ότι δεν υπάρχει ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα και αυτό παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές.
4. Υπενθυμίζει ότι οι τέσσερις εκθέσεις που διενεργήθηκαν από εκτιμητές, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημία του Δημοσίου.
5. Αναφέρει ότι από τη στιγμή που άρχισε η δικαστική έρευνα και προκλήθηκε ο σχετικός θόρυβος, η κυβέρνησή του αποφάσισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και την ανάκληση των αποφάσεων περί κυριότητας των εν λόγω περιοχών, ώστε να μην υπάρχει έστω και κάποια υπόνοια βλάβης του δημοσίου συμφέροντος.
6. Υπογραμμίζει ότι ο ίδιος ήδη από τις 16.12.2008 είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη, φρονώντας ότι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού είναι να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί τον δημόσιο βίο έστω κι αν πιστεύει ότι ούτε κατ' ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων.
Καταλήγοντας στην επιστολή του ο κ. Καραμανλής εκφράζει την ευχή και την ελπίδα η Επιτροπή να αναζητήσει την αλήθεια αποφεύγοντας τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακής τεχνασμάτων.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενοχλημένοι από το περιεχόμενο της επιστολής του τέως πρωθυπουργού, τη χαρακτήρισαν "μνημείο ανακρίβειας, συγκάλυψης και απόκρυψης της αλήθειας". Κύκλοι του Κώστα Καραμανλή επεσήμαναν ότι "οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν τα περί εμπάθειας και δείχνουν ότι έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, έχουν καταδικάσει πριν δικάσουν και μάλιστα, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο".

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Με αμηχανία προσπαθεί η κυβέρνηση να αντικρούσει τις αποκαλύψεις για μη ύπαρξη ζημίας σε βάρος του Δημοσίου από την υπόθεση Βατοπεδίου.
Την ώρα που το θέμα έχει αρχίσει να γυρίζει μπούμερανκ στην κυβερνητική πλευρά, καθώς πλέον η Νέα Δημοκρατία την κατηγορεί ανοιχτά για απόκρυψη σημαντικών στοιχείων στην υπόθεση που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρξει πολιτικό σκάνδαλο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με την υπόθεση.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πεταλωτής δεν αναφέρθηκε στο ύψος της ζημίας που η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει ότι υπάρχει για το Δημόσιο στην εν λόγω υπόθεση, δηλώνοντας γενικά πως «είναι αυτονόητο ότι υπάρχει ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και απορώ πώς η Νέα Δημοκρατία ανακαλύπτει τώρα αυτό το καινούργιο εύρημα, ότι δήθεν δεν υφίσταται ζημία του ελληνικού Δημοσίου».
Ερωτηθείς, γιατί εφόσον η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι καταγεγραμμένη η ζημιά (την οποία πάντως αποφεύγει να προσδιορίσει) παρήγγειλε, μετά από δύο Εξεταστικές Επιτροπές και στην εκπνοή του χρόνου της προανακριτικής, εκτιμήσεις των ανταλλαγών από ελληνικούς και διεθνείς Οίκους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέφυγε εκ νέου σε υπεκφυγές. Χαρακτηριστικά περιορίστηκε να αναφέρει ότι: «Είναι δεδομένη η ζημία που υπάρχει. Δεν μας ενδιαφέρει το ύψος της ζημίας για να καταλογιστούν ευθύνες. Έχει λόγο και ρόλο για να υπάρχει αποκατάσταση της ζημίας επακριβής». Αίσθηση προκάλεσε, δε, το γεγονός ότι ο κ. Πεταλωτής δεν αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις που έχουν ήδη διεξαχθεί από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξε ζημία σε βάρος του Δημοσίου από την επίμαχη υπόθεση. Με εμφανή αμηχανία για την τροπή που παίρνει το θέμα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έστρεψε , μάλιστα, νέες βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας την μεταξύ άλλων ότι προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες