ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

30/9/10

Ιρλανδία: Έως 50 δισ. θα κοστίσει η διάσωση των τραπεζών

Στα 50 δισ. ευρώ υπολογίζεται το μέγιστο συνολικό κόστος για τη διάσωση των τραπεζών της Ιρλανδίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει πλειοψηφικό ποσοστό της Allied Irish Banks και να κάνει νέα ένεση κεφαλαίων στην Anglo Irish Bank.

Το βασικό σενάριο υπολογίζει το κόστος της διάσωσης στα 45 δισ. ευρώ, αλλά το χειρότερο πιθανό σενάριο για την Anglo Irish το φέρνει στα 50 δισ. ευρώ. Η Allied Irish εκτιμάται ότι χρειάζεται 3 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία έχει ήδη διαθέσει 22,9 δισ. ευρώ στην Anglo Irish, από τον Ιανουάριο του 2009 όταν και παρενέβη για τη διάσωση της τράπεζας, η οποία επιβαρύνθηκε από σημαντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έπειτα από το σκάσιμο της φούσκας των ιρλανδικών ακινήτων. Εκτιμάται ότι η τράπεζα χρειάζεται άλλα 6,4 δισ. ευρώ, τα οποία όμως θα αυξηθούν κατά 5 δισ. ευρώ εάν επιβεβαιωθεί το χειρότερο πιθανό σενάριο.

Το αυξανόμενο κόστος της διάσωσης των τραπεζών ανάγκασε την Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας τον περασμένο μήνα, κίνηση η οποία εκτινάσσει στα ύψη το κόστος δανεισμού της χώρας. Το spread του 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού άγγιξε το ρεκόρ των 449 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα.

Έως τώρα, η κυβέρνηση έχει δαπανήσει 33 δισ. ευρώ για τη στήριξη τραπεζών και οικοδομικών επιχειρήσεων. Οι εκτιμήσεις για τις ανάγκες της Allied Irish εξέπληξαν αρνητικά την αγορά. 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες