ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

21/1/11

Τιμωρία με νέα σκληρά μέτρα



Το φάρμακο για τη θεραπεία της ελληνικής οικονομίας, από την ασθένεια της διαφωνίας των ηγετών του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. που με επικεφαλής την Α.Μέρκελ αρνούνται επιπλέον χρηματοδότηση του Μηχανισμού Σταθερότητας και παράταση στην Ελλάδα για εξόφληση του χρέους, βρέθηκε σε νέα σκληρά μέτρα το 2012 - 2014

Επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου την πρόθεση της Ε.Ε. να αναβάλει επ'αόριστον κάθε συζήτηση για παράταση στο χρόνο αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ ενώ έθεσε θέμα για νέα μέτρα την περίοδο 2012 - 2014, για τα οποία κυβερνητικές πηγές επαναφέρουν το σενάριο της διακομματικής συναίνεσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ.Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε το δυσμενές σενάριο όπως διαμορφώθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, όπου ετέθη το θέμα της παράτασης και από την Κομισσιόν, αλλά απορρίφθηκε και πιθανόν να συζητηθεί ξανά στην ερχόμενη Σύνοδο κορυφής, μαζί με τα της ενίσχυσης του μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης.
Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε και το θέμα των αγορών, όπου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σχετική ηρεμία είναι πρόσκαιρη και οφείλεται στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρέμβαση, όμως, που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ άπειρον, προειδοποιώντας εμμέσως, ότι εάν η Ε.Ε. δεν λάβει σε σχετικά σύντομο χρόνο αποφάσεις, το "ελληνικό πρόβλημα" πιθανόν να καταστεί πλέον δυσεπίλυτο.
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην έλευση της τρόϊκας, όπου αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την περίοδο 2012-2014, με στόχο να πέσει το έλλειμμα από τα 17 δισ. στα 6 δισ.
Ως αντίδραση, καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα ώστε όπως ειπώθηκε από πηγή του υπουργείου Οικονομικών "ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του", ότι και αν αυτό σημαίνει, καθώς είναι πλέον φανερό, ότι πρόθεση του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. - παρά την αντίθετη θέση της Κομισιόν- είναι να επιβάλει τη γραμμή για σκληρή ενιαία δημοσιονομική πολιτική, με μέτρα, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση του ταμείου στήριξης.
Χαρακτηριστική είναι η θέση του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ευρωπαικού ταμείου στήριξης, ο οποίος παράλληλα με τη θέση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους δήλωσε επίσης, ότι ο Μηχανισμός Στήριξης δεν χρειάζεται επιπλέον χρημσατοδότηση.
Ωστόσο στους κόλπους της Ε.Ε. έχει καταστεί φανερό, ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην ανάσχεση της κρίσης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία εάν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση του Ταμείου, κάτι που είπε δημοσίως και ο Ζ.Μ.Μπαρόζο προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Α.Μέρκελ που χαρακτήρισε την παρατήρησή του περιττή.
Η κόντρα πλέον είναι ανοικτή και σύμφωνα με τον Guardian οι ηγέτες της Ε.Ε. εν μέσω κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας σε σημείο να μην μιλούν μεταξύ τους, αναφέροντας το παράδειγμα Μπαρόζο - Μέρκελ:
"Το επίπεδο εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολιτικούς και βασικούς κρίκους στην διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι πολύ χαμηλό, δημιουργώντας εκρηκτικά προβλήματα στην πορεία αναζήτησης διεξόδου στην υπαρξιακή κρίση του ευρώ" αναφέρει ο Guardian.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες