ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

17/1/11

Ανατινάζει το Κυπριακό ο Έρογλου



Ανατινάζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό ο Ντερβίς Έρογλου καθώς στο κρίσιμο θέμα της πολιτειακής υπόστασης ζητά δύο ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη, με δικαίωμα ξεχωριστής εκπροσώπησης, ανίσχυρη ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ενίσχυση του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή νομιμοποίηση της διχοτόμησης
Αλλάζει ρότα η τουρκοκυπριακή πλευρά που τώρα υπαναχωρεί στα ήδη συμφωνημένα και ζητά δύο κυρίαρχα συνιστώντα κρατίδια, αντί της μιας κυριαρχίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Αυτό προτείνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στις θέσεις του στο κεφάλαιο "διακυβέρνηση - διαμοιρασμός εξουσιών", τις οποίες κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την περασμένη βδομάδα.
Στην πράξη η υπαναχώρηση Έρογλου, ιδιαίτερα στο σημαντικό αυτό κεφάλαιο που αφορά την επόμενη μέρα της Κύπρου και την πολιτειακή υπόσταση που θα έχει το νέο κράτος (η ελληνική θέση είναι δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία) ανατινάζει τις συνομιλίες καθώς θέτει σε νέα βάση το θέμα, με το νησί διχοτομημένο σε δύο κυρίαρχα κράτη - στην ουσία δηλαδή νομιμοποίηση του κατοχικού καθεστώτος και ανίσχυρη ομοσπονδιακή σκιώδη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Κίπρις" θέση του Έρογλου είναι ότι ενωμένη Κύπρος θα αποκτήσει κυριαρχία και μια διεθνή νομική προσωπικότητα (αλλά όχι μια και μόνη κυριαρχία)». Αλλά πιο σημαντικό, προστίθεται, είναι η θέση ότι "κυρίαρχα είναι τα συνιστώντα κρατίδια".
Επιπλέον ο Έρογλου προτείνει την περεταίρω διεύρυνση των δικαιωμάτων των εγγυητριών δυνάμεων και να τεθούν υπό την εγγύησή τους το σύνολο των εδαφών των συνιστώντων κρατιδίων.
Επίσης, η τουρκοκυπριακή θέση είναι τα συνιστώντα κρατίδια να μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες με άλλα κράτη, χωρίς να τις μεταβιβάζουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτό - μεταξύ άλλων θα προκαλέσει προβλήματα και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ του νησιού- αλλά και σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα που άπτονται της εμπορικής και οικονομικής υπόστασης της νέας κρατικής οντότητας.
Μάλιστα σε περίπτωση διάλυσης της συμφωνίας ο Ερόγλου προτείνει κανένα από τα συνιστώντα κρατίδια να μην εκπροσωπεί από μόνο του τη "συνεργασία", δηλαδή το ομοσπονδιακό κράτος.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες