ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

19/2/11

Αυξήσεις έως και 100% στις πρώτες ύλες

Αυξήσεις φωτιά έως και 100% σημείωσαν το 2010 οι τιμές σε πολύτιμες πρώτες ύλες όπως τα σιτηρά, το καλαμπόκι...
 
Αυξήσεις έως και 100% στις πρώτες ύλες
και ο καφές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle. Συγκυριακό φαινόμενο ή αποτέλεσμα κερδοσκοπίας; Και τα δύο, υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλεί την Κομισιόν να προτείνει μέτρα για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.  
«Οι αυξήσεις οφείλονται σε πολλούς παράγοντες», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. καθηγητής Γιώργος Παπαστάμκος:

«Είναι ασφαλώς η αυξανόμενη ζήτηση για βασικά προϊόντα διατροφής σε χώρες πληθυσμιακά πάρα πολύ μεγάλες, όπως η Κίνα και η Ινδία. Δεύτερος παράγοντας είναι η δέσμευση γεωργικών εκμεταλλεύσεων για βιοκαύσιμα, δηλαδή αραβόσιτος στις ΗΠΑ, ελαιόσποροι στην Ε.Ε. και ζάχαρη στη Βραζιλία. Στην περίοδο 2004-2008 είχαμε την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Και υπάρχει και η κερδοσκοπία. Και το λέω αυτό γιατί δεν είναι οι φυσικές αγορές, οι οποίες καθορίζουν προσφορά και ζήτηση στα αγροτικά προϊόντα, είναι οργανωμένες συνθήκες και πολυεθνικές εταιρείες», δηλώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

«Υπάρχουν βέβαια και ατυχείς συγκυρίες όπως η ξηρασία σε Ρωσία και Ουκρανία και οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 ετών στο Πακιστάν. Αλλά οι όποιες συγκυρίες δεν δικαιολογούν αυξήσεις πάνω από 80%», εκτιμά ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ο οποίος δεν αποκλείει ακόμα και κερδοσκοπία με απώτερο σκοπό τη στήριξη του δολαρίου.
epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες