26/2/11

Έξαρση εξώσεων λόγω αδυναμίας πληρωμής


Σαν πανδημία που σκορπίστηκε παντού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μοιάζουν οι εξώσεις μόνο για το 2011. Οι ενοικιαστές είναι δεδομένο πλέον ότι δεν έχουν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να καταφεύγουν στα δικαστήρια για να λύσουν τις οικονομικές τους διαφορές. Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις εφορίες είναι ενδεικτικά της δεινής κατάστασης που επικρατεί.
Έξαρση εξώσεων λόγω αδυναμίας πληρωμής
Τις πρώτες 40 μέρες του νέου έτους κινήθηκαν διαδικασίες για περισσότερες από 4.000 εξώσεις!

Ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός, αν ληφθεί υπόψη πως καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 πραγματοποιήθηκαν περίπου 8.500 εξώσεις.
Για έξαρση των εξώσεων έκανε λόγο στο «Εθνος» ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. «Μαζεύονται οφειλές που φθάνουν και τις 3.500 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να χάνουν την υπομονή τους». Είναι ενδεικτικό πως δικηγόροι οι οποίοι ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις διαπιστώνουν πως η πελατεία τους έχει αυξηθεί κατά 50%, καθώς όλο και πιο πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν νομική βοήθεια για να εισπράξουν τα νοίκια τους.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις εξωδικαστικών συμβιβασμών. Δηλαδή, ορισμένοι ιδιοκτήτες προσπαθούν να έλθουν σε συμφωνία λαμβάνοντας μέρος του ποσού για να μην μπλέξουν με χρονοβόρες διαδικασίες.
Κι αυτό καθώς πρέπει πρώτα να αποταθούν στις εφορίες για να λάβουν βεβαίωση για το ύψος του ενοικίου που εισπράττουν και στη συνέχεια να προσφύγουν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία.
Όπως προκύπτει, ακόμη και χαμηλά μισθώματα της τάξης των 300-400 ευρώ τον μήνα αποτελούν βραχνά για χιλιάδες οικογένειας λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης της ανεργίας. Έτσι βάζουν «φέσι» στους ιδιοκτήτες για διαστήματα που μπορεί να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν ακόμη και τους 10 μήνες.
Χρωστούν πολλοί Έλληνες ενοικιαστές
Το φαινόμενο των εξώσεων ήταν αρχικά επικεντρωμένο στις περιοχές όπου νοικιάζουν σπίτια μετανάστες.
Όμως πλέον στη μακρά λίστα των κακοπληρωτών έχουν προστεθεί και πολλοί Έλληνες. Μάλιστα, στην αγορά θεωρούν πως για όσο χρονικό διάστημα η κρίση δείχνει τα δόντια της, οι αιτήσεις εξώσεων θα πολλαπλασιάζονται. Είναι τέτοια η οικονομική στενότητα, που εμφανίζονται προβλήματα ακόμη και στην καταβολή των κοινοχρήστων, με αποτέλεσμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η διαμάχη να καταλήγει στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Δεκάδες προσφυγές σε καθημερινή βάση
Το κύμα των εξώσεων... σκάει πρώτα στις εφορίες. Οι υπάλληλοι των ΔΟΥ δέχονται καθημερινά αιτήματα για την έκδοση βεβαιώσεων, τις οποίες στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στα δικαστήρια ως επιβεβαίωση για τη μίσθωση του ακινήτου.
Οι εφορίες στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας εξυπηρετούν δεκάδες αιτήματα την ημέρα. Οι «μεγάλες» εφορίες της Αθήνας δίνουν βεβαιώσεις των οποίων ο συνολικός αριθμός έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, 30 βεβαιώσεις έχει δώσει η καθεμία από τις μεγάλες εφορίες του κέντρου της Αθήνας. Οι υπάλληλοι των εφοριών δεν κρατούν παραστατικά για τον αριθμό των βεβαιώσεων, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να μη είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια την ένταση του προβλήματος.
Σύμφωνα, όμως, με στελέχη εφοριών, ο αριθμός των βεβαιώσεων υπολογίζεται σε 4.000, αν συνυπολογιστεί ότι στη χώρα δραστηριοποιούνται 286 εφορίες και η καθεμία έχει εκδώσει 15 βεβαιώσεις κατά μέσο όρο.
Στην πρώτη γραμμή αιτημάτων για εξώσεις είναι οι περιοχές που κατοικούν αλλοδαποί. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα στη λίστα των κακοπληρωτών έχουν μπει και αρκετοί Ελληνες, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες τους για στέγαση.
Η οικονομική κρίση πετάει στους δρόμους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι για κάποιον λόγο δεν μπορούν να είναι συνεπείς και να καταβάλλουν το μηνιαίο μίσθωμα.
Δικηγόροι αλλά και υπάλληλοι των δικαστηρίων λένε πως είναι πολλοί που έχασαν τη δουλειά τους κι από τη μία ημέρα στην άλλη βρίσκονται στον δρόμο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς, μιλώντας στο «Εθνος» μάς λέει ότι οι εξώσεις είναι σε έξαρση και πως οι ιδιόκτητες που είχαν μια κατοικία και λάμβαναν ένα μηνιαίο μίσθωμα ως συμπλήρωμα, σήμερα διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να το υπολογίζουν διότι σημαντικός αριθμός πολιτών που νοικιάζει δεν μπορεί να καταβάλει το μίσθωμα.
Πρόσθεσε ότι όσοι κατέφυγαν στη δικαιοσύνη το έπραξαν διότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε και τα οφειλόμενα ενοίκια μπορεί να έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα 3.500 ευρώ.
Η πρακτική αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη και αρκετοί ιδιοκτήτες την ακολουθούν για να γλιτώσουν να πληρώσουν φόρους για χρήματα που δεν εισέπραξαν ποτέ. Ομως, στην περίπτωση αυτή είναι αδύνατο να καταγραφεί ο αριθμός των ιδιοκτητών, αφού τα στοιχεία «κρύβονται» σε κωδικούς και είναι δύσκολο να ανασυρθούν, με αποτέλεσμα να χάνονται χρήσιμες πληροφορίες.
Το δράμα των κακοπληρωτών ολοκληρώνεται με τις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, οι οποίες σφραγίζονται «στο όνομα του ελληνικού λαού» έτσι ώστε να είναι νόμιμη η απόφαση. Αρκετοί δικηγόροι προτιμούν την πιο γρήγορη διαδικασία, η οποία γίνεται με την κατάθεση αιτήματος εξώδικου μισθώματος και ζητείται το αργότερο σε 30 ημέρες.

«Έμφραγμα» για τη δικαιοσύνη
Δικαστικές διαμάχες ακόμα και για τα κοινόχρηστα!
Έντονα είναι τα προβλήματα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ενοικιαστές για τη μη καταβολή των κοινοχρήστων.
Σε πολλές περιπτώσεις η διαμάχη μεταξύ τους καταλήγει στη Δικαιοσύνη, η οποία καλείται να δώσει τη λύση και κυρίως να υποχρεώσει τον οφειλέτη να πληρώσει το ποσό που χρωστάει. Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για χρονοβόρες διαδικασίες και σήμερα το Πρωτοδικείο Αθηνών ορίζει δικάσιμο με ημερομηνία του 2013. Το έτος 2012 έχει εξαντληθεί με αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από το 2010.
Αλλά και η συγκεκριμένη ημερομηνία που έχουν λάβει οι ενδιαφερόμενοι δεν τους εξασφαλίζει ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους.
Δικηγόροι που ασχολούνται ειδικά με τις εξώσεις και τις διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές, που δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα, θεωρούν ότι είναι από τις πιο δύσκολες ακροαματικές διαδικασίες και οι καταθέσεις των μαρτύρων μάλλον δυσκολεύουν, παρά διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης.
Η αναζήτηση της αλήθειας μέσα από την καταγραφή των πραγματικών γεγονότων γίνεται με την αξιοποίηση πολύτιμου χρόνου, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι σε βάρος της επόμενης ακροαματικής διαδικασίας. Το δικαστήριο δίνει αριθμό προτεραιότητας σε 25 υποθέσεις την ημέρα.
Η κατάληξη είναι να εξετασθούν μόνο οι 15 και οι υπόλοιπες να παίρνουν νέα ημερομηνία εκδίκασης.
Πηγή: Το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες