ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

26/2/11

Μυτιληναίος: Διευκρινίσεις για την αποεπένδυση από την ΕΛΒΟ

 Αποκλειστικά από εκπρόσωπους του Ελληνικού Δημοσίου αποτελείται το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΒΟ, όπως αναφέρει η εταιρεία Μυτιληναίος ΑΕ Όμιλος Επιχειρήσεων, απαντώντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα εφημερίδων, με θέμα την αποεπένδυση της εταιρείας από την ΕΛΒΟ.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της εταιρείας έχει, ως εξής:
Με την από 25/06/2010 ανακοίνωσή της, η εταιρεία γνωστοποίησε την απόφασή της να αποχωρήσει από τη διοίκηση της ΕΛΒΟ, η οποία ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Έκτοτε, το διοικητικό συμβούλιο της EΛΒΟ αποτελείται αποκλειστικά από εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα και με σκοπό να συνδράμει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εξυγίανση ή και την αποκρατικοποίηση της ΕΛΒΟ, η Μυτιληναίος, με επίστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης τόσο το Σεπτέμβριο 2010 όσο και στις αρχές του τρέχοντος μηνός, εξέφρασε την πρόθεσή της να θέσει το πακέτο των μέτοχών της υπό το διαπραγματευτικό έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου, υποσχόμενη να μεταβιβάσει αυτό προς τον αγοραστή, που θα επιλεγεί, με τους ίδιους όρους, που θα ισχύσουν για τις μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, εξουσιοδοτώντας, ταυτόχρονα, τους αρμόδιους εκπροσώπους της κυβέρνησης να την εκπροσωπήσουν εν λευκώ στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Εναλλακτικά και για τη διευκόλυνση του Ελληνικού Δημοσίου στην ολοκλήρωση των εν λόγω διαδικασιών, εξεδήλωσε την πρόθεσή της να μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην ΕΛΒΟ, έναντι συμβολικού τιμήματος, επιδεικνύοντας την ειλικρινή διάθεσή της και την εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς, για να δοθεί οριστική λύση, που θα εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό μέλλον για την ΕΛΒΟ.
Ο όμιλος Μυτιληναίος απέκτησε, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως του Ελληνικού Δημοσίου, το 43% των μετοχών της ΕΛΒΟ, τον Αύγουστο του 2000, έναντι ποσού 12,2 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια και μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου, που πραγματοποίησε η ΕΛΒΟ το 2001 και 2003, ο όμιλος Μυτιληναίος κατέβαλε συνολικά 7 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας την αξία της συμμέτοχής του στα 19,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,9 εκατ. ευρώ αφορούν την αξία συμμετοχής της μητρικής εταιρείας, Μυτιληναίος ΑΕ, και τα υπόλοιπα 3,3 εκατ. ευρώ την αξία συμμετοχής συνδεδεμένης εταιρείας του ομίλου. Απο την αρχική εξαγορά έως και σήμερα, ο όμιλος έχει αναγνωρίσει, βάσει του ποσοστού συμμέτοχής του στα αποτελέσματα της ΕΛΒΟ, συνολικές ζημίες ποσού 5,9 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ισόποσα την αξία της συμμέτοχής του, η οποία ανέρχεται πλέον στα 13,3 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό αποτελεί και το μέγιστο της ζημίας, που μπορεί να καταγραφεί από τον όμιλο, σε σχέση με τη συμμέτοχή του στην ΕΛΒΟ, η διατήρηση της οποίας δεν δικαιολογείται πλέον επιχειρηματικά από τον όμιλο.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες