ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

16/2/11

Εισαγγελία Εφετών: Έλεγχος στις Μ.Κ.Ο. για τις χρηματοδοτήσεις

Ελέγχους για τις χρηματοδοτήσεις σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ...
 
Εισαγγελία Εφετών: Έλεγχος στις Μ.Κ.Ο. για τις χρηματοδοτήσεις
  έχουν συσταθεί από το 1997 έως σήμερα, ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννης Σακελλάκος.
Ο εισαγγελέας, με παραγγελία του προς το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητά να ελεγχθούν οι περίπου 600 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία 15ετία.
Στην παραγγελία του ο κ. Σακελλάκος ζητά από το Οικονομικό Τμήμα να εντοπίσει όλα τα χρηματικά ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι ΜΚΟ, είτε από το Δημόσιο είτε από την ΕΕ, καθώς και να ελέγξει εάν τα χρήματα που τους χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν. Ζητά επίσης να ελεγχθούν γενικότερα όλες οι δραστηριότητες των ΜΚΟ.

    Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα στάθηκαν δημοσιεύματα
στον Τύπο, καθώς και αναφορά ιδιώτη με καταγγελίες για χρηματοδοτήσεις που δεν ελέγχονται.
   Το ζήτημα των μη κυβερνητικών οργανώσεων συζητήθηκε στην επιτροπή διαφάνειας της Βουλής και αποκαλύφθηκαν χρηματοδοτήσεις με πολλά ερωτήματα. Όπως η χρηματοδότηση για ...ανάπτυξη Προγράμματος Μεταποίησης Ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού, η ...χρηματοδότηση για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Κούβας καθώς και ο ...«Σύλλογος Ονειροπόλων».
  Κατά την συζήτηση για τις ΜΚΟ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας - στην οποία μίλησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εργασίας Ιω. Λιβανός (Νέας Γενιάς) και Θ. Τσέκος (Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων) - τα μέλη της Επιτροπής Θ. Τσούρας (ΠΑΣΟΚ) και Γ. Τραγάκης (ΝΔ) παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

    Οι δύο βουλευτές εισηγήθηκαν - μεταξύ άλλων - το ξεκαθάρισμα του «θολού τοπίου» που διέπει τις ΜΚΟ, τη δημιουργία Μητρώου (στο οποίο θα καταγραφούν οι ΜΚΟ) την αναμόρφωση του όρου, την νομοθετική ρύθμιση για τον νομικό και διοικητικό προσδιορισμό τους για τις διαδικασίες χρηματοδότησης, με συγκεκριμένους, αυστηρούς μηχανισμούς, τους τρόπους ελέγχου και εποπτείας των ΜΚΟ
    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλη η συζήτηση για την αναπτυξιακή συνεργασία και τη σχέση με τις ΜΚΟ διέπεται από απόλυτη έλλειψη αξιοπιστίας και αμφισβήτησης του πολίτη. Έκανε λόγο για ασαφή ρόλο των ΜΚΟ και επίσης έλλειψη σαφούς πολιτικής για τη συνεργασία με τις ΜΚΟ, ωστόσο κατέστησε σαφές πως από τους διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ απορρέει η υποχρέωση της χώρας μας να διατέθει κατ’ ελάχιστο το 0,051% του ΑΕΠ για αναπτυξιακή συνεργασία κάθε χρόνο. 
epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες