16/2/11

Τουρκικό ρεύμα στα ελληνικά νησιά


Την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ζητά η τρόικα δίνοντας την δυνατότητα στους Τούρκους να προμηθεύουν με ρεύμα τα ελληνικά νησιά. Με μια απλή αίτηση στη ΡΑΕ οι τουρκικές εταιρείες θα ανοίγουν τον διακόπτη

Με ρεύμα θα μπορεί να προμηθεύει η Τουρκία τα ελληνικά νησιά καθώς με βάση το αναθεωρημένο μνημόνιο η τρόικα ζητά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στο ακριτικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με μια απλή αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όμιλοι από την γείτονα χώρα θα ζητούν άδεια λειτουργίας για να ανοίξουν τον διακόπτη για τουρκικό ρεύμα στα νησιά.
Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο, καθώς τον περασμένο Μάιο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε θέσει το θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στη Μ. Ασία από τούρκικες εταιρίες αλλά η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη είχε αρνηθεί.
Ωστόσο η τρόικα τώρα έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα σπάζοντας το μονοπώλιο της ΔΕΗ, δίνοντας πράσινο φως στις τουρκικές εταιρείες να προμηθεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα τα μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά.
Μάλιστα η κ. Μπιρμπίλη έχει ήδη στα χέρια της σχετικό κείμενο-πρόταση για την ηλεκτροδότηση των νησιών μας από τουρκικές εταιρείες παραγωγής και εφόσον η πρόταση πληροί τις προϋποθέσεις η ΡΑΕ δεν θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί.
Με το άνοιγμα της αγοράς σε πρώτη φάση θα μπορούν να ηλεκτροδοτούνται από τη Τουρκία τα ακριτικά νησιά όπως η Χίος, η Σάμος, η Κως ή το Καστελόριζο.
Σημειώνεται ότι είναι κάτι ανάλογο με την αγορά τηλεφωνίας όπου εάν επιθυμούσε τώρα κάποια τουρκική εταιρεία να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας θα μπορούσε εάν δεν υπάρχουν βασικά κωλύματα με το υπ. Εθνικής άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες