ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ e-ΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΑΣ...

29/3/11

Φόβοι για ενδεχόμενο αναθεώρησης του ελλείμματος άνω του 10% για το 2010



Αβεβαιότητα και ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο και στην τρόικα το ενδεχόμενο το έλλειμμα του 2010 να υπερβεί το 10% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» τα στελέχη της Eurostat τα οποία βρέθηκαν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, διατυπώνουν επιφυλάξεις σχετικά με δύο ζητήματα που μπορούν να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα για το έλλειμμα του 2010:

α) Πρώτον για τα ασφαλιστικά ταμεία για τα οποία η Eurostat σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιεύματος εκτιμά ότι δεν εμφάνισαν πλεόνασμα πέρυσι ύψους 900 εκατ. ευρώ αλλά έλλειμμα άνω των 500 εκατ. ευρώ
β) Δεύτερον για τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι τρίτων οι φορείς του ευρύτερου δημοσίου.
Στο ίδιο ενδεχόμενο αναφέρεται και η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η οποία αναφέρεται σε πρόβληµα που ανέκυψε εξαιτίας διαφορών στους υπολογισµούς µεταξύ του υπουργείου Οικονοµικών και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το έργο των Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τότε το έλλειμμα του 2010 ίσως ξεπεράσει το 10%! ανατρέποντας τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας για έλλειμμα 9,6%. Κάτι τέτοιο όπως είναι φυσικό θα αλλάξει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης που προβλέπει πρόσθετα μέτρα για το 2011 ύψους 1,8 δις. ευρώ και για το διάστημα 2012-2014 μέτρα τουλάχιστον 22 δις. ευρώ όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο. Αν αλλάξει η βάση υπολογισµού, θα χρειαστεί να αλλάξουν και τα µεγέθη των απαιτούµενων µέτρων.
/www.newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σελίδες